Vukovi i psi lutalice kidišu na stada

Nova Varoš – Psi lutalici i vukovi opet su se okomili na stada u novovaroškom kraju. Samo u proteklih par meseci zaklali su pedesetak brava, pa meštani traže od opštine i lovaca da ih zaštite.

Stado na Murtenici: foto: Dobro jutro

U strahu su, kažu, od onoga što će biti zimus, kada snegovi zaveju planinu, pa se izgladneli čopori spuste u sela u potrazi za hranom.

Mihajlo Mirosavić iz Bistrice još se nije oporavio od prošlog napada, a nedavno ga je stigla nova nevolja. Psi lutalice su mu u avgustu prošle godine zaklali osam ovaca, ali vukovi su ga nedavno zavili u crno. Početkom decembra udarili su mu na stado u kome su 32 grla i zaklali 20 najboljih ovaca.

-Birali su najkrupnije, a većina zaklanih ovaca bila je pred jagnjenjem. Skoro ću u penziju, pa sam planirao da se kao penzioner intenzivnije bavim ovčarstvom, ali mi se ne da. Ostale su mi dviske i svega nekoliko sjagnjenih ovaca, pa će mi trebati dosta i para i vremena da opet oformim stado od 30 brava, koliko imam uslova i snage da gledam – jada se Mirosavić.

Stado je bilo zatvoreno u zabran, ograđen bodljikavom žicom. Vukovi su napali u po bela dana, kada nikog nije bilo kod kuće.

-Ovce su u panici polomile direke i provalile ogradu, ali im nije bilo spasa. Danima sam ih posle napada pronalazio zaklane po okolnoj šumi, neke i na kilometar od kuće – kaže Mirosavić.

Ništa bolje nije prošao ni Mišo Pešterac iz Čelica. Njamu su psi lutalice nedavno zaklale 12 ovaca i dva jagnjeta, dok dve ovce nije uspeo da pronađe, pa pretpostavlja da su i one stradale u napadu čopora.

-Ostalo je u životu desetak ovaca, ali na svakoj su vidljivi tragovi ujeda, par njih je i teže povređeno, ali će preživeti. Srećom, pred napad prodao sam osam ovaca za kajser, inače bi šteta bila još veća. Stado koje se nalazilo u livadi naspram kuće, lutalice su napale predveče. Taman sam se spremao da krenem po ovce, kada su nasrnula četiri krupna kera. Sve sam video, ali je bilo daleko pa nisam mogao da pomognem. Tih dana udarali su i na stada kod komšija – kaže Pešterac.

Psi lutalice celu jesen divljaju. U Radoinji, Čelicama i Draževićima podno Zlatara, u njihovim pohodima stradalo je desetak ovaca, dok je Desimir Spasojević s Murtenice ostao bez čak osam brava.

Ako im je za utehu, opština Nova Varoš je pre godinu i po dana donela odluku da nadoknadi deo štete meštanima kojima su psi lutalice desetkovali stada. U 2020. na ime naknade isplaćeno je tri miliona dinara, a osim stočarima, iz ovog fonda obeštećenje se isplaćuje i građanima za ujede.

Međutim shodno zakonu, vukovi, medvedi i drugo zverinje „u nadležnosti“ su države, kao i isplata štete koju oni pričine stočarima.

-Prema ovom pravilniku, naknada iz opštinskog budžeta za umatičenu ovcu može se isplatiti u maksimalnom iznosu do 12.000, a za neumatičenu do 8.000 dinara, dok su obeštećenja za krupnu stoku koja je stradala u pohodima pasa lutalica znatno veća. Za umatičenu kravu naknada je u iznosu do 60.000, a za neumatičenu do 40.000 dinara. Na osnovu zahteva koji građani podnose komunalnom inspektoru, opštinska komisija obavlja procenu njihove osnovanosti i upućuje predlog opštinskom pravobraniocu radi zaključenja vansudskog poravnanja i predlaže iznos naknade. Oštećeni stočari u obavezi su da uz zahtev prilože, između ostalog, i izveštaj nadležne veterinarske stanice, kao i potvrdu o preuzimanju stradale životinje koju izdaje Specijalni rezervat prirode „Uvac“- pojašnjava Merhila Divac iz opštinske komisije koja je formirana sa zadatkom da izvrši procenu osnovanosti ovih zahteva.

Izvor: Dobro jutro, Željko Dulanović