Za energetsku sanaciju u Novoj Varoši 10 miliona, uskoro javni poziv

Nova Varoš – Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je opštini Nova Varoš pet miliona dinara za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Iz opštinskog budžeta obezbeđeno je još toliko, pa će na ukupno 10 miliona dinara subvencija i ove godine moći da računa više od 80 domaćinstava. U lokalnoj samoupravi kažu da će uskoro biti raspisan i javni poziv.

Foto: A.Rovčanin

Ovo je inače četvrta godina kako Ministarstvo rudarstva i energetike i opština Nova Varoš subvencionišu radove na energetskoj sanaciji domaćinstava. Prve dve godine, za ovu namenu bilo je opredeljeno ukupno 11 miliona dinara, a subvencije je dobilo 86 domaćistva, uglavnom za zamenu stolarije.

-Iz godine u godinu interesovanje građana je sve veće, pa su država i opština 2023. za ovu namenu izdvojile ukupno 10 miliona dinara, a pomoć je dobilo 81 domaćinstvo. Najveće interesovanje je i dalje za zamenu stolarije, a subvencionišu se i postavljanje termičke izolacije, zamena kotlova i grejne mreže, kao i ugradnja solarnih panela. U prve tri godine primene mera subvencionisani su radovi u ukupno 167 novovaroških domaćinstava, a veliki broj prijavljenih očekujemo i ove – kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Pomoć države za energetsku sanaciju u ukupnom iznosu od oko dve milijarde dinara ove godine dobilo je 137 lokalnih samouprava u Srbiji. U prethodne tri godine, više od 30.000 domaćinstava iskoristilo je podršku države, a uštede su velike.

-Građani će u ovim opštinama i ove godine moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije. Takođe, prvi put raspisujemo posebne javne pozive za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja- rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

PP Media i Varoške novine