Za omladinski klub 1,8 miliona dinara

Nova Varoš će jesenas dobiti svoj prvi Omladinski klub, koji će raditi pod okriljem opštinske Kancelarije za mlade. KZM je od Ministarstva omladine i sporta putem konkursa obezbedila sredstva od oko 1,8 miliona dinara za opremanje kutka za mlade u kojem će se družiti, sticati nova znanja i veštine, razmenjivati iskustva i planirati brojne sadržaje i aktivnosti.
Projektom je predviđeno da Omladinski klub bude smešten u prizemlju Doma kulture (u prostoru nekadašnje fonetske sale i bara), a kako ističu u ovdašnjoj KZM, njegovo svečano otvaranje planirano je prvog novembra, povodom proslave opštinskog praznika. Nedavno su počeli obimni radovi na uređenju i adaptaciji ukupno tri prostorije koje obuhvataju površinu od oko 180 kvadrata, a u kojima će se realizovati brojne aktivnosti usmerene na direktan rad sa mladima.
-Biće to kutak za okupljanje i druženje mladih, u ovom funkcionalnom prostoru podržavaće se njihove inicijative, sprovoditi aktivnosti neformalnog obrazovanja i informisanja, organizovati raznovrsne edukativne, kulturne i humanitarne akcije, povezivaćemo omladinu sa institiucijama, realizovati programe usmerene na volonterizam i mobilnost mladih, a biće to i mesto njihovog kreativnog izražavanja i promocije omladinskog stvaralaštva – kaže koordinator KZM Branko Pucarević i ističe da će Omladinski klub biti moderno tehnički opremljen, a da će u okviru njega raditi internet centar, kafe bar, kongresna sala kapaciteta od preko 40 mesta, kreativne i edukativne radionice… Sve bi to trebalo da unapredi kvalitet života i položaj mladih u novovaroškom kraju, potstakne ih na aktivniji angažman u društvu, kao i da na što kvalitetniji i kreativniji način provode svoje slobodno vreme, što su i ciljevi ovog projekta za koji je KZM dobila zeleno svetlo na konkursu resornog Ministarstva, a koji će, kako finansijski, tako i logistički, podržati i Opština Nova Varoš.

Branko Pucarević koordinator KZM Nova Varoš

Branko Pucarević koordinator KZM Nova Varoš


Ministarstvo omladine i sporta je, inače, visokim ocenama bodovalo projekat „Omladinski klub Nova Varoš“, uz ocenu da je inovativan, a njegova realizacija korisna i sa konkretnim pozitivnim efektima.
-U našem gradu ne postoji prostor prilagođen raznovrsnim potrebama mladih, posebno onih do 16 godina starosti, a u kojem će im, recimo, biti dostupan besplatan internet ili u kojem će moći da učestvuju u radu radionica, da se druže, razmenjuju iskustva, organizuju akcije…Nemamo ni namenski prostor za rad brojnih uduženja građana u čijem radu učestvuju i mladi, a gde je moguće organizovati kurseve, seminare, obuke. Zato je značajno otvaranje Omladinskog kluba u kojem će biti objedinjeni svi ovi sadržaji kako bi se obogatio i upotpunio život mladih i u maloj sredini kakva je naša – kaže Pucarević.
Opremanje Omladinskog kluba je, inače, samo potvrda dosadašnje uspešne saradnje ovdašnje opštinske KZM i resornog Ministarstva.
-Vlada Srbije je preko Ministarstva omladine i sporta u protekle četiri godine podržala pet projekata Kancelarije za mlade, ukupno vrednih preko šest miliona dinara, a sa oko četiri miliona dinara je pomoglo i nekoliko projekata civilnog sektora u kojima je KZM imala značajan doprinos – podsećaju u novovaroškoj KZM.
Rozita Popović