Za plutajuće barijere na Limu država izdvojila 70 miliona dinara

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas sa predsednicima opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš ugovore za sufinansiranje izgradnje plutajućih brana za prikupljanje otpada na Limu.

Država obezbedila 70 miliona za plutajuće barijere na reci Lim

Sredstva u iznosu od 70 miliona dinara su im odobrena na javnom konkursu, a kako je nakon potpisivanja ugovora, za Tanjug izjavila ministarka Vujović početak radova na realizaciji bi trebalo očekivati do juna, a postavljanje barijera do septembra.

Pre toga opštine su dužne da raspišu javne nabavke i izaberu izvođače radova.

„Ovo je deo naših obećanja koja smo dali posle ekološke katastrofe na Potpećkom jezeru kada smo obećali da ćemo uložiti i napore i sredstva da takve ekološke kastastofe u perspektivi pokušamo sprečiti i obećanje ispunjavamo”, rekla je ona.

Navela je da je sada pred Ministarstvom zaštite životne sredine zadatak da formira radne grupe sa predstavnicima opština koje se nalaze na Limu i popisivanja svih divljih deponija koje bi trebalo ukloniti u narednom periodu.

„Ugovorom koji smo danas potpisali opštine će morati rade na uklanjanju tog otpada koji pluta rekama i u tome će angažovati opštinska javna preduzeća”, izjavila je Irena Vujović i dodala da će opštine obezbediti i značajna novčana sredstva za izgradnju plutajućih brana.

Navela je da su ove tri opštine učestvovale i na drugim konkursima o pošumljavanju i smanjenju aerozagađenja a da će Ministarstvo zaštite životne sredine uskoro raspisati i konkurs za eko-parkove.

U ovim opštinama imamo i značajne projekte za upravljanje čvrstvim otpadom. Tako je u Prijepolju zatvorena divlja deponija Stanjevine, na čijem mestu ćemo zasaditi nova stabla i ozeleniti tu površinu”, rekla je ministarka Vujović.

Dodala je da se u Novoj Varoši gradi transfer stanica koja će ovim opštinama znatno olakšati upravljanje čvrstim otpadom.

Radosav Vasiljević i ministarka Irena Vujović

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić je istakao da će izgradnja plutajućih brana mnogo značiti Prijepolju jer je ova opštini, kako je rekao, imala ponajviše problema sa zagađenjem sliva Lima.

Prema rečima predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića i ranije je bilo ekoloških problema u ovom kraju ali sem sastanaka i praznih priča, konkretnih dela nije bilo.

„Dolaskom nove ekipe u Ministarstvu, pokazalo se da se može brzo ako se zna cilj a cilj nam je čista sredina i čist Lim. To ćemo i uspeti, jer pare su obezbeđene a projekti postoje”, rekao je Rvović.

Značaj ovog projekta za opštinu Nova Varoš se prema oceni predsednika ove opštine ogleda u tome što će on popraviti uslove za razvoj svih privrednih grana, a naročito turizma.

PP Media