Za prevenciju nasilja nad ženama na selu 27 miliona dinara

Beograd/Prijepolje -Ugovori za realizaciju projekata prevencije i zaustavljanja nasilja nad ženama u ruralnim sredinama ukupne vrednosti 27 miliona dinara uručeni su danas za pet ženskih nevladinih organizacija i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, saopštila je danas Agencija UN Women.

Ugovore o realizaciji projekata uručili su ambasador Kraljevine Norveške Jern Gjelstad i direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) Milana Rikanović, na svečanosti održanoj u zgradi UN u Beogradu u okviru projekta “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”.

Ugovore su dobili Udruženje građana Amity, Oaza sigurnosti, Udruženje žena Peščanik, Forum žena Prijepolje i Ženski centar Užice, kao i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, koji će u narednom periodu raditi na povećanju informisanosti, kao i pristupačnosti usluga žena u situaciji nasilja u ruralnim sredinama širom Srbije.

Ambasador Kraljevine Norveške Jern Gjelstad je istakao da je kriza izazvana pandemijom korona virusa dovela do pandemije nasilja nad ženama i devojčicama svuda u svetu pa i u Norveškoj i Srbiji.

“Društvo u kome se svi njegovi građani i građanke osećaju bezbedno je jedino srećno društvo. Zato nećemo dozvoliti da kampanja ostane na heštegu #nisisama već ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se nijedna žena ne oseća napušteno i nemoćno”, naglasio je ambasador Gjelstad.

Direktorka UN Women Milana Rikanović naglasila je da je za nama teška godina prepuna brige za zdravlje i bezbednost, godina bolnih gubitaka, ali i svedočanstava o povećanom nasilju nad ženama.

“Stoga je sada više nego ikad važno da nastavimo da radimo na prevenciji i zaustavljanju nasilja nad ženama i devojčicama, posebno u ruralnim sredinama, kako niko ne bi ostao zapostavljen”, kaže Rikanović.

Dodaje da je tu ključna saradnja sa ženskim organizacijama civilnog društva i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti koji su glavni partneri UN Women i koji imaju značajnu ulogu i iskustvo u promociji i unapređivanju položaja žena i ženskih ljudskih prava.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je rekla da je kriza Kovid-19 u velikoj meri otežala živote žena, naročito na selu.

“Unapređenje zaštite žena na selu i njihovo razumevanje prava su ono na šta ćemo se fokusirati u narednom period kroz brojne treninge i tako malo po malo osnaživati žene po celoj Srbiji”, kaže Janković.

Projekat “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji” koji podržava Ambasada Kraljevine Norveške sprovodi UN Women u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, ženskim nevladinim organizacijama i medijima.

Tanjug