Branko Bjelić: Investicije u Novu Varoš vredne 107 miliona dinara

Nova Varoš – Opština Nova Varoš je na konkusima više resornih ministarstava do sada dobila “zeleno svetlo” za sufinansiranje sedam projekata, vrednih oko 107.000.000 dinara. Pozitivan ishod očekuje se za još za nekoliko značajnih razvojnih odnosno infrastrukturnih programa, tako da bismo uz snažnu podršku države ovu investicionu godinu mogli da završimo realizujući projekte u ukupnoj vrednosti od blizu 170 miliona dinara – ističe za “Varoške novine” zamenik predsednika opštine dr Branko Bjelić.

Investicije u Novu Varoš 107 miliona dinara, foto: A.Rovčanin

Jedan od investicionih poduhvata koji će se sasvim izvesno realizovati ove građevinske sezone je izgradnja kanalizacione mreže u dužini od blizu dve hiljade metara u drugoj turističkoj zoni Zlatara, za koji je Ministarstvo privrede izdvojilo sredstva od 43.000.000 dinara, a Opština 8,6.

Ministarstvo ekologije i lokalna samouprava će sa oko 24.000.000 dinara finansirati postavljanje plutajuće brane za prikupljanje smeća koje nosi Lim, dok je iz resora Ministarstva građevinarstva opredeljeno 700.000 dinara za izmene i dopune lokalnog plana generalne regulacije.

Ovih dana su na adresu lokalne uprave stigle lepe vesti i iz Ministarstva kulture i informisanja, u sklopu poziva “Gradovi u fokusu”.

-Iz kase ovog resora biće izdvojeno 10.000.000 dinara za radove na sanaciji krova i obimnoj rekonstrukciji ostalih delova zgrade Doma kulture “Jovan Tomić”. Opština će u realizaciji projekta učestvovati sa oko devet miliona dinara, a program je kandidovan u okviru projekta pod nazivom “Dok odzvanja korak niz varoški sokak” – pojašnjava Bjelić.

Branko Bjelić, zamenik predsednika opštine Nova Varoš, foto: A.Rovčanin

Ministarstvo kulture je odobrilo sufinansiranje sa oko million dinara i projekta Opštine i Narodnog muzeja Užice “Virtuelna šetnja kroz kulturno nasleđe novovaroške čaršije”, a koji je fokusiran na digitalizaciju materijala koji će se naći u nacionalnom Pretraživaču kulturnog nasleđa.

Zamenik predsednika opštine dodaje da će Vlada Srbije preko Кabineta ministra zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština opredeliti oko 6,7 miliona dinara za kupovinu digitalnog rendgen aparata za potrebe Doma zdravlja u Novoj Varoši, a da će Opština u ovom projektu finansijski učestvovati sa oko 3,3 miliona dinara.

Zahvaljujući podršci iz istog ovog Кabineta, komletiraće se i projektno-tehnička dokumentacija kao uslov za nastavak druge faze radova na uređenju gradskog Trga. Projekat je vredna oko dva miliona dinara.

-Očekujemo da će i Ministarstvo turizma sa oko 16 miliona dinara podržati nekoliko projekata koje smo kandidovali, kao i da ćemo zajedničkim investiranjem sa Ministarstvom poljoprivrede u ukupnom iznosu od 50.000.000 dinara, nastaviti radove na Ćurčića vrelu u Božetićima – dodaje dr Branko Bjelić.

Ako je suditi po dosadašnjim rezultatima, Opština Nova Varoš će odlično proći na ovogodišnjim javnim pozivima resornih ministarstava. Najveći teret u izradi projekata, podnelo je Odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj, a posebno kreatorka svih projekata Marijana Đokić, pomoćnica predsednika opštine za LER.

Varoške novine i PP Media