Za prvu klasu maline 250 dinara po kilogramu

U Mačvi je počela berba malina, a otkup „crvenog zlata“ krenuće krajem ove nedelje. Za sada je samo jedna hladnjača iz Pančeva sa proizvođačima dogovorila cenu od 250 dinara po kilogramu, koliko će plaćati za prvu klasu. Oni će od četvrtka preuzimati malinu na jednom otkupnom mestu u Bogatiću, prenosi Telegraf.

Foto: A.Rovčanin

– U odnosu na prošlu godinu to je bolja cena. Lane su prve maline prodavane po 170 dinara, a tokom sezone cena je varirala između 140 i 180 dinara. Malina iz Mačve je dobrog kvaliteta i cenjena je na tržištu, ali će ove godine rod biti manji od očekivanog. Zbog niske otkupne cene prošle godine veliki broj proizvođača nije posle berbe primenio adevkatne agrotehničke mere, a u starijim malinjacima dosta stabala se osušilo zbog nepovoljnih vremenskih uslova jer im nije pogodovala zima bez snega – kaže Milenko Nešić, proizvođač iz Bogatića.

Pošto je branje crvenih plodova tek počelo, još uvek nije izražen problem nedostatka radne snage. Pojedini proizvođači su još od sredine maja ugovarali angažovanje sezonskih radnika.

Berači se plaćaju 250 dinara po satu i sa troškovima prevoza i hrane od svakog ubranog kilograma malina za dnevnicu radnika na njivi se plaća 100 dinara po gajbi.

Sa dogovorenom otkupnom cenom od 250 dinara proizvođači imaju računicu, a nadaju se ova cena neće biti niža kako sezona berbe i otkupa bude odmicala.

Telegraf i PP Media

One thought on “Za prvu klasu maline 250 dinara po kilogramu

  • Sugrađanka

    on

    Zaista mislim da je to realna cena, jer svaka niza cena preti uništavanju velikog broja malinjaka. Tako ce malinari imati racunicu i da posle berbe posvete paznju zastiti malinjaka cime ce biti sigurno bolji rod naredne godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *