Za subvencije u zameni stolarije konkurisalo 55 domaćinstava

Nova Varoš – Na opštinski konkurs za pomoć u zameni stolarije na kućama i stanovima pristiglo je 65 prijava, od čega je u startu odbačeno njih deset zbog nepotpune dokumenatacije.

Foto: A.Rovčanin

Za realizaciju mera energetske sanacije stambenih objekata na teritoriji opštine Nova Varoš obezbeđeno je dva miliona dinara. Država i lokalna samouprava će vlasnicima stambenih jedinica „pokriti“ polovinu troškova za ugradnju novih prozora i vrata, s tim što pojedinačni maksimalni iznos podsticaja ne može biti veći od 100 hiljada dinara.

Кonačna rang lista korisnika, kako se očekuje, biće formirana do kraja oktobra. Preliminarna lista na kojoj je prema kriterijumima iz pravilnika rangirano 55 važećih prijava, objavljena je krajem prošle sedmice i ona se može pogledati na oglasnoj tabli u zgradi opštinske uprave ili na zvaničnoj internet stranici Opštine Nova Varoš – www.novavaros.rs. Кomisiju za realizaciju mera energetske sanacije, krenula je na teren kako bi proverila navode iz pristiglih prijava.

Javni konkurs za finansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama na teritoriji opštine Nova Varoš , objavljen je 19. avgusta. Prilikom prijave građani su morali da se opredele za jednog od četiri dobavljača stolarije (iz Nove Varoši, Bistrice, Prijepolja i Raške), koji su se javili na poseban opštinski konkurs.

Za realizaciju ovih mera, koje su prvi put uvedene ove godine, država je opštini Nova Varoš odobrila milion dinara, dok je drugi milion obezbeđen iz lokalnog budžeta. Zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije precizirano je da država i jedinica lokalne samouprave u realizaciji projekta učestvuju sa po 25 posto sredstava a sa 50 posto građani. Vlada Srbije je za ovu namenu obezbedila 54 miliona dinara, a sredstva je dobilo 67 gradova i opština koje su se prijavile na konkurs.

Prema najavama iz lokalne samouprave, u 2022. će za ovu namenu biti opredeljena znatno veća sredstva, dok će lista radova koji se sufinansiraju biti proširena.

Varoške novine i PP Media