Bošnjaci danas slave Dan Sandžaka

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Novi Pazar/Pljevlja – Bošnjaci u Sandžaku obeležavaju jedan od najvećih nacionalnih praznika, 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj dan se obeležava u znak sećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Ilustracija, foto: Facebook

Odluku da se 20. novembar proglasi jednim od najvećih nacionalnih praznika Bošnjaka u Srbiji donelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine.

(Z)AVNOS je trebao postaviti temelje posleratnog uređenja Sandžaka kao federalne ili najmanje autonomne jedinice u okviru nove Jugoslavije. To je, nakon Sjeničke konferencije iz 1917. godine, bio drugi pokušaj da se konačno na pravedan i pravilan način reguliše status Sandžaka.

Sandžak je i po ovom bio i ostao spečan. U ratnom vihoru preferirao je da bude buduća federalna jedinica jer su kasnije jugoslavenske republike takođe imale antifašistička, a pokrajine oblasna vijeća. Zemaljsko antifašističko vijeće Sandžaka ukinuto je, a Sandžak nije dobio nikakav status u komunističkoj Jugoslaviji.

Posebnost predstavlja i to što su inicijativu za formiranje i predvođenje ZAVNOS-a, kao sva tri oblika vlasti, većinski predvodili Srbi i Crnogorci, a ne Bošnjaci. Kako i danas piše na spomen-ploči ugrađenoj na zgradi Pljevaljske gimnazije, gde je 20. novembra 1943. godine osnovan (Z)AVNOS, kao predsednik Izvršnog odbora izabran je profesor iz Prijepolja Sreten Vukosavljević, a za potpredsednike vrhovni šerijatski sudija i muftija Murat ef. Šećeragić, učitelj iz Pljevalja Dušan Ivović, novinar iz Radojine Mirko Đuković. Za članove IO izabrani su advokat iz Prijepolja Jakša Bogdanović, profesor iz Bijelog Polja Miloje Dobrašinović, pravnik iz Pljevalja Mišo Pavićević, sudija iz Priboja Edib Hasanagić i prota iz Nove Varoši Jevstatije Karamatijević.

Dan Sandžaka, nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji čestitali su danas nosioci lokalne vlasti i društvenih funkcija uz poruku da očuvamo svoju istoriju, tradiciju i zajedništvo.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Misala Pramenković podsetila je da su osnivanjem ZAVNOS-a, Sandžaklije pokazale jasno antifašističko opredjeljenje.

„U tom duhu, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandžaka, gdje god se nalazili, sretan Dan Sandžaka, sa željom da svaki naredni dočekujemo u slozi, zajedništvu i općem prosperitetu“, navodi se u čestitci predsednice Veća.

Predsednik privremenog organa grada Novog Pazara Nihat Biševac poručio je građanima da i u budućnosti nastave sa stvaranjem generacija koje će negovati i ponositi se svojom antifašističkom tradicijom.

„Tokom Drugog svetskog rata pokazali smo jako antifašističko opredeljenje, i danas se jasno i glasno suprostavljamo i iskazujemo naše kolektivno neodobravanje i odlučnu borbu protiv politika zla, potlačenosti i obespravljenosti, uvereni da su demokratske vrednosti, sloboda i pravda naš društveni imperativ“, poručio je Biševac.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio je građanima da čuvaju svoju istoriju i vrednosti za koje su se teško izborili.

„Naša obaveza je da čuvamo dostojanstvo našeg naroda i svih građana Sandžaka. I danas se borimo da očuvamo svoje ponosno ime Bošnjak, svoj identitet i svoj jezik“, naveo je Ugljanin u svojoj čestitci.

Povodom Dana Sandžaka čestitku građanima uputio je i predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić koji je naveo da ovaj dan treba da bude podsetnik na važnost zajedničkog rada, razumevanja i poštovanja.

“Okrenimo se ka boljem sutra, gradimo prosperitetan Sandžak i budimo ujedinjeni u očuvanju našeg bogatog naslijeđa”, poručio je Zukorlić.

PP Media/Sto plus/Sandžačke