Za udžbenike skoro pola plate

Kupovina udžbenika za osnovce će i ove godine biti veliki izdatak za kućne budžete. Neke škole su već poslale roditeljima spiskove potrebne literature za sledeću školsku godinu, a minimalna cena za knjige mlađih razreda je oko 8.000, dok je za starije oko 15.000 dinara. Tačna cena zavisi od izbora izdavača i dužine spiska.

U nepovoljnoj situaciji su roditelji dece koja u septembru kreću u drugi i šesti razred, pošto su to generacije koje uče po novim nastavnim planovima i programima. Oni će morati da kupe nove udžbenike, a ne polovne ili pozajmljene od starije braće i sestara.

– Dobili smo spisak udžbenika za šesti razred i cena je 14.586 dinara, plus lektira od 750 ili 1.070 dinara, zavisno od toga da li je meki ili tvrdi povez – kaže S. J., majka dvoje osnovaca. – Knjige za mlađe dete za treći razred koštaju 8.540 dinara, bez lektire. Iako je otplata moguća na četiri rate, ipak je to preveliki izdatak za roditelje. Osim knjiga deci treba kupiti i torbe, sveske, pribor…

Roditelje se ljute što kupuju i udžbenike koje, kako kažu, deca i ne otvore u toku školske godine. To se odnosi na muzičko, likovno, razne priručnike, zbirke zadataka… Izuzimanje ovih knjiga iz kompleta, smanjilo bi cenu za 2.000-3.000 dinara. Iako nisu u obavezi to da rade, većina roditelja naručuje knjige preko škole, dok ostali kupuju u knjižarama ili deca koriste polovne.

Iako su nadležni iz Ministarstva najavili da nastavnici neće morati da biraju nove knjige za prvi i peti razred, koji od ove školske godine rade po novim nastavnim planovima i programima, krajem februara su se predomislili. Tako je školama upućen novi dopis da, ipak, bude novi izbor. Naime, izdavači su pobunili, ističući da u Zakonu o udžbenicima stoji da kada je reč o novim programima, knjige se moraju birati ponovo za godinu dana.

NASTAVNICI BIRAJU

Iz kojih udžbenika se uči, odlučuju aktivi nastavnika za određeni predmet. Prema podacima Ministarstva prosvete, u prošloj godini besplatne komplete knjiga dobila su 34.393 učenika.

Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *