Zdravlje je Stevanovićima najpreče, zato i proizvode organsku hranu

Užice – Da su bolje ekonomske prilike u zemlji, Stevanovići iz Volujca kod Užica bi još više unovčili svoj rad na imanju na kome se bave organskom proizvodnjom. No, ni ovako se ne žale, najpreče im je da se hrane zdravo.

Fabrika zdrave hrane pod vedrim nebom,foto: PP Media

U plastenku dugom 30 metara paradajz i paprika, na 10 ari vrta pod otvorenim nebom krompir, zelena salata, pasulj, tikve, crni i beli luk. Samo ono što im je višak u ishrani Stevanovići prodaju.

Organsku proizvodnju sertifikovali su pre dve godine, a decenijama unazad na njihovom imanju se sve uzgaja bez korišćenja hemije. Čak i svinje koje drže hrane ostacima organskih namirnica, s tim što ih s jeseni dohranjuju kupovnim kukuruzom. Njihove krave pasu na livadi koja se đubri samo stajnjakom.

Dragica Stevanović, foto: PP Media

– Proizvedene količine su mnogo manje nego kad bi useve tretirali hemijskim preparatima, ali je zato kvalitet neuporediv. Uz povrtarske kulture proizvodimo i organska jaja – priča za PP Media Dragica Stevanović, glava kuće kada je u pitanju proizvodnja organske hrane.

Foto: PP Media

Velikih ulaganja u organsko povrtarstvo, objašnjava ona, nema, ali se zato mnogo više radi jer u ovoj proizvodnji je sve ručno, nije dozvoljena upotreba mehanizacije. Cena njenih proizvoda, pojašnjava Dragica, duplo je skuplja u odnosnu na „obične“. Ono povrće kojoj je njenoj porodici višak na trpezi lako nađe kupce, uglavnom su to stalne mušterije.

Dragica Stevanović iz okoline Užica, foto: PP Media

– Preporučila bih svakome ko može, a ja sam uverena da svaka seoska kuća ima uslove da proizvodi hranu za sebe, da se okrene organskoj proizvodnji. Ako ni zbog čega drugog onda zato što će se zdravo hraniti, a zdravlje je uvek najpreče. A valjda će doći i to vreme da trud može pošteno da se unovči – navodi Dragica Stevanović.

Foto: PP Media

Organsku prozvodnju grad Užice smatra važnom u cilju unapređenja poljoprivrede, zato i budžetom opredeljuje sredstva za sertifikaciju i nabavku sadnog materijala. Pritom, grad pomaže i Centar organske poljoprivrede sa sedišem u Užicu.

– Ove godine smo opredelili dva puta po 200.000 za organsku proizvodnju u svim oblastima – voćarstvu, povrtarstvu, kozarstvu, ovčarstu, živinarstvu. Pritom, svi poljoprivednici koji se bave organskom proizvodnjom mogu da konkurišu i za subvencije iz budžeta za poljoprivredu za koji smo opredelili 37 miliona dinara – objašnjava Slobodan Kuzmanović, gradski većnik za privredu i poljoprivredu.

Tekst je nastao u okviru projekta “Zdrava hrana – sigurna zarada”. Izradu teksta sufinansirao je Grad Užice iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Užica u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media