Za uspeh nije presudna veličina firme

Veličina preduzeća prethodne godine nije bila presudna za njihov uspeh. Analiza finansijskih izveštaja pokazuje da su svi 2018. završili sa profitom. Veliki, naravno sa najvećim – 268,3 milijarde dinara. Mali su, međutim, pretekli srednje, 118,5 nasuprot 110,7 milijardi dinara. I mikrofirme su se prvi put upisale među dobitnike, jer su zaradile dve milijarde dinara. Prošlogodišnje poslovanje srpske privrede pokazuje da je sektor malih kompanija – najstabilniji.

Lane je u Srbiji, prema podacima iz dostavljenih finansijskih izveštaja, zaposleno 50.120 novih radnika. Skoro petinu tog broja angažovala su mala preduzeća.

– Od ukupne dobiti privrede, po četvrtinu su zaradila mala i srednja preduzeća – ističe Ružica Stamenković, glavni registrator Registra finansijskih izveštaja APR. – U odnosu na njihov rezultat, mala preduzeća su nepravedno zapostavljena. Mi mislimo da su oni najstabilniji deo naše privrede. Ova grupa pravnih lica se u najvećoj meri oslanja na sopstvena sredstva u finansiranju. Njihov rezultat se meri sa velikim i srednjim, a ne sa mikrofirmama.

Prema podacima Ministarstva privrede, tokom 2018. godine registrovano je 8.820 novih privrednih društava i nova 37.821 preduzetnička radnja. Mladi između 18 i 35 godina stoje iza petine novoosnovanih društava. Kada je reč o preduzetnicima, ovoj generaciji pripada 37 novoosnovanih radnji.

– Sektor malih preduzeća ostvaruje dobre rezultate u prethodnim godinama, jer uglavnom sami sebe finansiraju i snose rizike svog poslovanja – ističe Iva Vuksanović, iz Centra za programe podrške privredi Privredne komore Srbije. – Mikro i mala preduzeća su veoma inovativna, kreativna, poseduju visok stepen fleksibilnosti tržišnim uslovima, a u poslednje vreme se trude da svoje poslovanje unaprede korišćenjem programa podrške. Konkurišu za podsticajna sredstva koje raspisuju državne institucije, kao i za bankarske instrumente podrške. U svetu vlada trend velikog rasta porodičnih i ženskih malih preduzeća. U Srbiji još nije postignut željeni nivo, ali poslednjih godina primećuje se trend razvoja ovakvih firmi. Potrebna im je sistemska podrška u cilju unapređenja njihovog položaja u ukupnom privrednom ambijentu zemlje.

ZAPOŠLjAVAJU 44 ODSTO

Prema izveštaju Ministarstva privrede, Sektor malih, srednjih i mikropreduzeća i preduzetnika generiše 56,7 odsto bruto dodate vrednosti nefinansijskog sektora privrede. Sektor MSPP stvara 28 odsto BDP Srbije, a zapošljava 44 odsto registrovane zaposlenosti u Srbiji. Mikropreduzeća zapošljavaju 415.762 osobe, a mala – 213.380.

Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *