Za vikend velika akcija čišćenja Zlatara i Uvačkog jezera

Nova Varoš/Zlatar – Ovog vikenda čistiće se dve najposećenije turističke destinacije u novovaroškom kraju u velikoj akciji koju organizuje neformalna grupa “Pčelice” čiji je ekološki projekat proglašen za najbolji na konkursu koji sprovodi UNICEF u Srbiji.

Foto: A.Rovčanin

Ukoliko vremenske prilike dozvole, u subotu 17. oktobra čistiće se turistička zona na Zlataru, a u nedelju Uvačko jezero.

Кako se očekuje učestvovaće više od 60 volontera, uglavnom mladih, a ovo je samo jedna od aktivnosti koje će biti realizovane u okviru ovog projekta. Akciju će pomoći Кancelarija za mlade Nova Varoš.

-Akcija je takmičarskog karaktera. Volonteri će biti podeljeni u timove, a tim koji sakupi najviše smeća pobeđuje i dobija vredne nagrade. Za sve učesnike obezbeđeni su hrana, osveženje i pokloni. Želimo da družeći se očistimo prirodu i doprinesemo lepšem izgledu našeg grada i njegove okoline- kažu „Pčelice“.

“Pčelice” – Tamara, Emilija i Milica, foto: Varoške novine

A „Pčelice“ su Milica Marjanović, Tamara Rabrenović i Emilija Dulanović, učenice treće godine Srednje škole u Novoj Varoši.

Кonkurs za onlajn UPSHIFT radionicu na kom su „Pčelice“ učestvovale, organizovan je u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“. Na njemu su mogli da učestvuju svi mladi iz Šumadije i Zapadne Srbije, starosti od 13 do 19 godina, koji žele da realizacijom svojih ideja doprinesu pozitivnim promenama u svom okruženju.

Inače, UPSHIFT program se dugoročno sprovodi širom sveta i podstiče mlade da rešavaju probleme u svom okruženju, poboljšaju život u zajednici i preuzimu stvari u svoje ruke. UPSHIFT se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji vode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). U Srbiji program UPSHIFT sprovodi partnerska organizacija „Razlivalište“.

Varoške novine