Zajedništvo i rad uprkos dubokom minusu, zadrugarke “Kreativne vizije” zasadile šipurak

Priboj/Rudo – Ni duboki minus od 5 stepeni nije zaustavio članice udruženja Luna i novosnovane zadruge „Kreativna vizija“ da izvrše sadnju šipurka na površini od 0,7 hektara, na parceli koju su iznajmili od Opštine Rudo.  

Sadnja šipurka uprkos debelom minusu, foto: PP Media

U pomoć koleginicama pritekle su žene iz Opšte poljoprivredne zadruge iz Bratunca. Krenule su u 5 ujutro i vozile tri i pol sata kako bi stigle na vreme pomoći koleginicama u sadnji šipurka.  

Da bi se sve radilo na profesionalan način CARE International je angažovao i agronoma, stručnjaka za podizanje zasada uz čiju podršku su vredne žene obavile sadnju. U planu je već naredne godine da se izvrši prva prerada sakupljenih plodova. 

U dosadašnjem radu zadruge „Kreativna vizija“, proizvodi od maline  plasiraju se preko PZ Uvac Rudo, i nalaze se na prodajnim mestima u Merkatoru (Sarajevo i Banja Luka), prodavnici PZ Uvac Rudo, nekoliko lokala i prodavnica i tu se pojavljuju kao proizvodi PZ Uvac Rudo.  Ostale proizvode plasiraju preko NVO Luna u 2 etno restorana, Višegradske kuće, ličnim kontaktom i na sajmovima. Strategija je da se proizvodi sa vlastitom radnom snagom i sirovinom te ostvari cenovna konkurentnost na tržištu na taj način – kaže Svetlana Vuković.


Ove vredne žene proizvode sokove, matični sok, slatke namaze i slatka od aronije, kupine, šljive, dunje, ruže, borovih iglica, maslačka, kao i niz drugih proizvoda.  

PP Media