Đaci od ponedeljka na raspustu

Na upravo završenoj Sednici Кriznog štaba za borbu protiv korona virusa donete su nove mere.

„Epidemiološka situacija je u ovom trenutku prilično nepovoljna. Poslednjih nedelja beležimo pad učestalosti obolevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, ono što je jako bitno je da između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti”, rekla je Darija Кisić Tepavčević u svom obraćanju medija.

Foto: A.Rovčanin

Кisić Tepavčević je napomenula da je vakcinacija ključna i apelovala na mlade da se vakcinišu.

„Ovaj virus ne može da opstane van našeg organizma, a samo u organizmu osobe koja je osetljiva on se umnožava. Svako od nas treba da stvori branu za dalje širenje infekcije. Videli smo da kovid propusnice imale značajnog efekta na učestalost vakcinacije u skladu sa tim rešili smo da ih produžimo od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da radi 24 sata”, navela je ministarka.

Od 20 sati, pa na dalje važiće kovid propusnica, tačnije da bi neko bio u objektu moraće da ima propusnice, stupiće na snagu od ponedeljka, uz striktne kontrole. Od 8. novembra do 12. trajaće produženi jesenji raspust za đake.

Podsetimo, lekari iz medicinskog dela Кriznog štaba na poslednje dve sednice insistirali su na pooštravanju mera, kako bi se zaustavilo širenje virusa. Tražili su uvođenju kovid propusnica, da se objektima uslužnih delatnosti, koji nisu od esencijalnog značaja, radno vreme skrati do 17 sati, da se smanji dozvoljen broj ljudi na jednom mestu sa 500 na pet.

Medicinski deo štaba, takođe, traži da se da se ograniče kontakti.

Epidemiolog i član Кriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Кon rekao je pre nekoliko dana da struka traži skraćenje radnog vremena do 17 sati i da je cilj smanjenje kontakata.

„Jedini rezultat je sinergično sprovođenje raspusta koji bi sa dva vikenda trajao 9 dana i uvođenje 24 sata kovid propusnica da se ne bi okupljala ta ista mladež. Cilj je smanjenje kontakata i da nema prelivanja u škole i vraćanja toga nazad. Sa druge strane to je jedna mogućnost. Mi tražimo i više od toga, da skraćenje radnog vremena bude do 17 sati, pa onda vakcinacija”, kazao je dr Кon.

PP Media