Zarada svima mila, od 41 odbornika samo jedan se odrekao mesečnih primanja

Vlast i opozicija, očekivano imali su različite stavove kada je bilo u pitanju uvođenje mesečne nadoknade za rad odbornika u Skupštini umesto dosadašnjih dnevnica. Međutim skoro svi do jednog su složni u tome da će svakog prvog u mesecu sa bankarskih šaltera podizati platu od 10 hiljada dinara koju im je omogućio Administrativni odbor, jedino se ovog benefita odrekao, od ove sednice samostalni odbornik Vukosav Tomašević. On smatra da se to kosi sa njegovim moralnim principima i svatanjem politike, a za skupštinskom govornicom je najavio pokretanje Upravnog spora pred sudom zbog načina na koji je ova odluka donešena.

– Postoje dva razloga zbog kojih sam doneo takvu odluku, jedan je suštinski a drugi je formalni. Suštinski to se ne slaže sa mojim konceptom politike kao javnog rada. Smatram da za odbornički posao ne treba bilo ko u državi da prima platu, to što neko prima u Priboju ili Novoj Varoši ili u Kladovu ne treba da bude razlog da se ta zaraza širi Srbijom. Već dvadesetak godina sa malim prekidima sam odbornik u SO Prijepolje, pamtim vreme kada nije bilo ni dnevnica, plaćali su se samo putni troškovi onim odbornicima koji dolaze sa seoskog područja koji plaćaju dolazak do skupštine i tada je skupština funkcionisala i kvalitet rada tadašnjeg saziva skupštine nije bio ništa lošiji od ovog današnjeg. Smatram da odbornički rad ne treba da bude plaćen van kontrole bez obzira da li odbornik dolazi na skupštinsku sednicu i da li je sednica uopšte održana. Ne želim da imam takvu vrstu prihoda – kazao je Vukosav Tomašević.

Samostalni odbornik Vukosav Tomašević, foto: www.ppmedia.rs

– Ta odluka je doneta suprotno odlukama Poslovnika o radu SO Prijepolje u članu 143 piše da o pri nadležnostima i naknadama odbornika odlučuje Skupština svojom posebnom odlukom. Ovu odluku o platama odbornika je doneo Administrativni odbor. Smatram da ovaj odbor nema pravo da donese takvu odluku jer nadležnosti Skupštine ne može da preuzme ni jedno drugo telo pa ni radna tela koje je ista ta skupština imenovala i iz tog formalnog razloga smatram da je ova odluka nezakonita i ja ne želim da imam i koristim takav novac – zaključio je Tomašević.
PP Media