Zasedao Štab za vanredne situacije u Prijepolju

Prijepolje – Opštinski štab za vanredne situacije u Prijepolju održao je svoju redovnu sednicu na kojoj su razmotrene ključne teme vezane za zaštitu stanovništva i imovine u slučaju vanrednih situacija. Na dnevnom redu bila su pitanja preuzimanja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i planiranje aktivnosti povodom obeležavanja 1. marta, Međunarodnog dana civilne zaštite.

Foto: A.Rovčanin

Preventivne mere zaštite od požara na otvorenom, kojih je od početka februara bilo čak 51 bile su u fokusu rasprave na sednici štaba. Sa dolaskom suvog i vetrovitog vremena, rizik od požara se povećava, posebno u ruralnim područjima. Načelnik Štaba za vanredne situacije Milan Mlađenović apelovao je na građane da ne vrše spaljivanje suve trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru.

– Zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od oboda šume. Protiv lica koja budu vršila spaljivanje na otvorenom biće podnete zakonom predviđene prijave. Zakonom o zaštiti spaljivanja na otvorenom predviđena je kazna od 10 hiljada dinara, a za loženje vatre u šumi kazne se kreću od 10 do 50 hiljada dinara – upozorava Mlađenović.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Prijepolju Milan Mlađennović, foto: A.Rovčanin

Međunarodni dan civilne zaštite obeležava se 1. marta svake godine. Cilj ovog dana je podizanje svesti javnosti o značaju pripremljenosti i odgovora u slučaju vanrednih situacija, kao i promocija solidarnosti i saradnje u zaštiti i spašavanju.

– Odeljenje za vanredne situacije u Prijepolju obrazovalo je tri voda specijalizovane civilne zaštite, i to specijalizovane jedinice civilne zaštite za zaštitu od požara, tri voda za svaku od opština (Nova Varoš, Priboj, Prijepolje), specijalizovane jedinice za prvu pomoć i zbrinjavanje i specijalizovana jedinica civilne zaštite za rad na vodi – ističe Mlađenović.

Opštinski štab za vanredne situacije nastavlja sa redovnim aktivnostima i pruža podršku lokalnoj zajednici u cilju unapređenja bezbednosti i pripremljenosti za moguće vanredne situacije.

PP Media