Posle 40 godina započeta izgradnja novog vrtića u Prijepolju

Prijepolje – Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predsednik opštine Prijepolje, Drago Popadić, položili su kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u okviru Predškolske ustanove „Miša Cvijović “ u Prijepolju, koji će biti izgrađen u ovom gradu nakon 40 godina.

Foto: PP Media Prijepolje

„Danas smo ovde sa posebnim razlogom – postavljanje kamena temeljca za novi vrtić koji će obezbediti 200 novih mesta za decu. Strateški cilj naše države i Ministarstva prosvete je da obrazovanje bude dostupno svima, da uslovi za učenje i rad budu najbolji, programi po kojima se radi najsavremeniji i da obuhvat dece vaspitanjem i obrazovanjem bude što veći. Ovaj cilj dostižemo tako što gradimo vrtiće širom Srbije, jedan od njih je i ovaj u Prijepolju čiju gradnju započinjemo danas, ali i onaj u Čačku čiju smo izgradnju započeli juče“, navela je ona.

Ministarka je istakla da se izgradnjom vrtića daje doprinos projektu „Skok u budućnost 2027. godine“.

„Nema boljeg načina i bolje povezanosti jedinica lokalne samouprave, Ministarstva prosvete i državne politike  nego kada se na ovaj način razmišlja o deci i stvaranju što boljih uslova za njihovo obrazovanje“, rekla je Đukić Dejanović i dodala da je uz to vrlo važno negovati drugarstvo i različitost posebno u multinacionalnim sredinama, kao što je Prijepolje.

Novi objekat u Prijepolju, prema njenim rečima,  prostiraće se na oko 1300 kvadratnih metara i za njegovu izgradnju izdvojeno je preko 142 miliona dinara.

 Foto: Ministarstvo prosvete

„Naša težnja je da što više dece obuhvatimo predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, obezbedimo im da uče i rastu u podsticajnom okruženju “, rekla je ministarka i istakla da se posebna  pažnja posvećuje i kvalitetu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer je to osnova za uspešnu budućnost.

Prema njenim rečima, posebno su važne aktivnosti i na stalnom stručnom usavršavanju vaspitača.

„Podrška koja je obezbeđena kroz projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, odnosi se i na jačanje znanja i veština vaspitača za primenu nove programske koncepcije „Godine uzleta“ i ovu podršku dobili su i vaspitači i zaposleni u vrtićima iz Prijepolja“, navela je ona.

Pre polaganja kamena temeljca za izgradnju novog vrtića ministarka  je posetila Brodarevo i obišla vrtić „Srce“, koji je adaptiran i opremljen u okviru  Projekta i koji sada pohađa 90 mališana. Ona je obišla i OŠ „Svetozar Marković“ u Brodarevu.

Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje posebno je istakao  podršku Ministarstva prosvete i  Svetske banke, koji prepoznaju važnost ulaganja u obrazovanje najmlađih.

On je rekao da su deca naša budućnost i da je ulaganje u njihovo obrazovanje najvažniji korak ka izgradnji prosperitetnog društva.

„Ovaj vrtić  je ostvarenje naših ciljeva u oblasti obrazovanja i brige o deci i da svakom detetu vrtić postane dostupan i da dobije jednake uslove za predškolski razvoj“, rekao je on. Dodao je da se izgradnjom ovog vrtića ukida lista čekanja.

Ministarstvo prosvete u saradnji sa Svetskom bankom u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ sprovodi izgradnju novih, dogradnju, adaptaciju i opremanje postojećih objekata na teritoriji Srbije.  Ovim projektom ukupno će biti obuhvaćena 23 vrtića, a vrednost investicije je 47 miliona evra.

PP Media