Završena sanacija deponije Stanjevine

Prijepolje – Sanacija deponije Stanjevine sigurno je jedan od značajnijih projekata u zadnjih nekoliko decenija, ne samo za građane Prijepolja već za širi region i čitavu Srbiju, istakao je koordinator projekta sanacije Esad Hodžić.

Foto: GZS

„Vrednost radova je 34, 5 miliona dinara, iako je ugovorena vrednost bila 39, 2 miliona, uštedeli smo 4, 8 miliona što je poseban kuriozitet”, kaže Hodžić.

Prema njegovim rečima projektom je predviđeno da se na mestu gde se nalazi divlja deponija Stanjevine izvrši prvo prikupljanje, odnosno formiranje tela deponije od čak 5, 500 kubika raznog kombinovanog otpada, zatim je nasuto preko 10 hiljada metara kubnih različitih materijala za prekrivanje tela deponije, kao što je nepropusna folija, geosintetička glina 4000 kvadrata je ozelenjeno travom, posađeno je 300 tuja, ugrađeno je 13 biotrnova tj. Izvoda za deponijske gasove i postavljene su dve kapije”, precizirao je Hodžić.

On je podsetio da je deponija zatvorena u novembru 2020. godine, odmah potom je raspisana javna nabavka, a u februaru 2021. je ugovoren posao i čitav ovaj posao trajao je oko sedam meseci.

Što se tiče ušteđenih 4, 8 miliona dinara Hodžić je naglasio da to nije urađeno nauštrb kvaliteta radova.

„Najvažnije je da je ovo ruglo na ulasku u grad sklonjeno koje je bilo velika sramota i za našu opštinu, ali i za celu Srbiju i da je sada na tom mestu površina koja je za ponos svima nama koji smo učestvovali u tome”, zaključio je koordinator projekta sanacije Esad Hodžić.

Inače, projekat sanacije deponije Stanjevine u potpunosti je finansiran sredstvima iz budžeta opštine Prijepolje, dok je ministarstvo zaštite životne sredine pratilo i vodilo projekat i napravilo plan za deponovanje komunalnog otpada iz Prijepolja na pribojsku deponiju Druglići. Zahvaljujući ministarstvu krenula je i izgradnja transfer stanice Banjica, odakle će presovan otpad ići u regionalnu deponiju Duboko čije je telo deponije prošireno upravo zahvaljujući sredstvima resornog ministarstva.

GZS i PP Media