Prijepolje: Uz pomoć države lakše do novih projekata

Prijepolje – Jelena Trifunović iz Кabinet ministra bez portfelja, Novice Tončeva, zaduženog za razvoj i unapređenje nedovoljno razvijenih opštine, odnosno izrazito nerazvijenih posetila je danas opštinu Prijepolje.

Jelena Trifunović iz Kabineta ministra bez portfelja u poseti opštini Prijepolje, foto: A.Rovčanin

„Imamo zadatak da se upoznamo sa specifičnim problemima koje opštine iz četvrte kategorije imaju, tu spada i Prijepolje. Sve lokalne samouprave ovog tipa imaju identične probleme, a lični kontakti sa predstavnicima i saradnicima je ipak najbitniji, jer oni bolje sagledavaju i znaju sliku sa terena. Do kraja meseca spremamo raspisivanje javnog poziva za finansiranje projektno tehničke dokumentacije i sufinansiranje izgradnje infrastrukturnih objekata i opremanje. Predstavnici opštine Prijepolje, mogu reći, da su realno sagledali stvari i predstavili nam tekuće probleme i svoje vizije. Ovo je naša prva poseta, a doći ćemo i u martu kada se konkurs završi da vidimo konkretne rezultate. Кabinet ministra Novice Tončeva i služi da kroz aktivnosti stvori uslove za razvitak nerazvijenih opština”, rekla je ona.

Jelena Trifunović inače nekadašnji predsednik opštine Svrljig koja takođe spada u kategoriju nerazvijenih lokalnih sredina, veruje da je pomak u rešavanju problema koji tište nerazvijena područja moguć.

„Ne verujem da ćemo uspeti nešto da uradimo u prvoj godini, ali imamo motiv da istrajemo. Možda nam je potrebna i zakonska regulativa, jer se nijedan zakon ne bavi nerazvijenim opštinama nego i nas vide kao i sve ostale. Smatram da treba da budemo vidljiviji kroz zakone i podzakonske akte”, naglasila je Trifunović.

Zamenik predsednika opštine Prijepolje Esad Hodžić je istakao da je današnji sastanak bio veoma sadržajan, konstruktivan i nadasve koristan, na kome je predstavnica ministarstva upoznata sa problemima koji tište građane opštine Prijepolje.

„Tačno je da spadamo u red nerazvijenih opština, ali ne zbog toga što su naši građani lenji ili nesposobni. Naprotiv, ovo je područje vrlo sposobnih i vrednih ljudi, ali u proteklom periodu nije bilo značajnije podrške od strane države i nadležnih ministarstava. Pre svega se to odnosi na razvoj putne infrastrukture, rešavanje ekoloških problema, poljoprivredu, a naročito energetiku”, rekao je on.

Hodžić je kazao da su na današnjem sastanku istaknute sve prednosti opštine Prijepolje, ali i da se otvoreno pričalo i o svim problemima i manama.

„Prijepolje je brdsko – planinska opština, teritorija je često izložena brojnim elementarnim nepogodama, od poplava, snegova i grada. Nedavno smo imali problem sa poplavom koja je dovela do oštećenja putne ali i komunalne infrastrukture”, rekao je zamenik predsednika opštine.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka su prisutni obavešteni o budžetu ovog ministarstva koji iznosi 320 miliona, ali kada se taj iznos podeli na 44 nerazvijene opštine, očekivano je da opština Prijepolje može da računa na sredstva u iznosu od sedam do 10 miliona dinara.

GZS i PP Media