Zbog bespravne gradnje šest objekata na Zlataru čeka rušenje

Zlatar – Planina Zlatar u poslednjoj deceniji sve je privlačnija domaćim i stranim turistima, a sudeći prema broju izdatih građevinskih dozvola, pogodno je tlo i za investitore. Interesovanje za placevima, prema rečima zlataraca je nezapamćeno. Cene dostižu vrtoglavih osam hiljada evra za ar zemlje na najatraktivnijim lokacijama.

Zlatar sve privlačniji investitorima – niču i bespravni objekti, foto: A.Rovčanin

Divlja gradnja, takođe nezaobilazni je segment na ovoj planini, pa na rušenje čeka šest bespravno podignutih objekata, dok su dva u prošloj godini porušena.

Prema podacima Opštinske uprave, u poslednjoj deceniji izdato je 168 građevinskih dozvola. Na nekada neiskorišćenom zemljištu polako niču čitava turistička naselja, a samo u minule dve godine izgrađeno je, ili je započeta gradnja, između 40 i 50 vila i apartmanskih zgrada.

Zbog bespravne gradnje porušena su dva objekta na Zlataru, a ista sudbina čeka još njih šest, navedeno je u pisanom odgovoru “Novostima” iz građevinske inspekcije Opštinske uprave.

– Uvidom u spise predmeta je utvrđeno da su u  toku 2020.godine porušena 2 stambena  objekta zbog  njihove dotrajalosti, a po zahtevu njihovih vlasnika. Nakon sprovedenih upravnih postupaka, donetih rešenja  o uklanjanju i rešenja  o prinudnoj dozvoli izvršenja rešenja,  Odeljenju za investicije su prosleđeni akti radi sprovođenja postupka izvršenja rešenja prinudnim putem za 6 bespravno sagrađenih objekata – navedeno je u pisanom odgovoru iz građevinske inspekcije.

Prema informacijama dobijenim u Odeljenju za investicije, oni objavljuju poziv  za  javnu nabavku izvođača radova na uklanjanju objekata, ali se na te pozive  do današnjeg dana nije niko odazvao.

Novi investitori koji stižu na Zlatar, poštuju urbanisticke planove a nijedan prirodni park nije pretvoren u građevinsko zemljište.

PP Media