Mladi novovaroški poljoprivrednici dobili mehanizaciju – od poljoprivredne može lepo da se živi

Nova Varoš – Opština Nova Varoš i Fondacija Ana i Vlade Divac privode kraju realizaciju projekta ‘’Osnaživanje mladih poljoprivrednika’’, koji Fondacija realizuje u saradnji sa Srednjom poljoprivrednom školom u Požegi. Potpisani su ugovori o nabavci poljoprivredne mehanizacije sa četiri maturanta sa teritorije novovaroške opštine, a tim povodom predstavnici lokalne samouprave i Fondacije posetili su domaćinstva ovih mladih poljoprivrednika koji svoju budućnost vide na selu. 

Pomoć mladim novovaroškim poljoprivrednicima u vidu mehanizacije, foto: PP Media

Fondacija Divac već petu godinu podržava mlade poljoprivrednike završnih godina  srednje poljoprivredne škole u Požegi koji su odlučili da svoj život i rad nastave na selu. Kroz projekat ‘’Osnaživanje mladih poljoprivrednika’’ donira se poljoprivredna oprema, mehanizacija, plastenici, košnice i pčelarska oprema za najbolje poslovne ideje. 

Radosav Vasiljević predsednik opštine i Bojana Kuzeljević Fondacija Ana i Vlade Divac, foto. PP Media

– Ukupan budžet za ovaj projekat je 3.450.000 dinara a učešće naše opštine je 250.000 dinara. Nismo hteli da propustimo priliku da pomognemo našu decu i motivišemo ih da ostanu na svojim domaćinstvima – kaže prvi čovek opštine Radosav Vasiljević.

Vadilicu za krompir vrednu 180.000 dinara dobio je devetnaestogodišnji Dušan Nedović iz Jasenova. On navodi da će mu ona mnogo značiti i olakšati posao, ali i doneti veliku uštedu, obzirom da je gotovo sa polovinom roda, kako kaže, plaćao radnike za obradu krompira.

– Na pet kilometara od centra Jasenova, sa majkom sam posadio krompir na površini od dva hektra. Pored toga uzgajam malinu a imam i stoku. Sa asfaltom do kućnog praga,i bez problema u elektro i vodosnabdevanju, svoju budućnost planiram da gradim upravo ovde, u Jasenovu a to savetuje i svojim vršnjacima – sa ponosom isitče Dušan.

Nova mehanizacija olakšava posao mladim poljoprivrednicima, Aleksandar Davidović iz Vraneša, foto: PP Media

I Aleksandar Davidović sebe vidi na selu, u Vranešima. Školovao se za veterinarskog tehničara, prvenstveno, kako kaže, da bi pomogao svom krdu, koje broji 25 grla krava i teladi.

– Sa roditeljima i sestrom obrađujem desetak hektara livada, a imamo i osam hektara koje su pod žitom. Gotovo sve priključne mašine posedujemo, hvalila nam je rotaciona kosa, koju smo upravo dobili – navodi Aleksandar.

Marko Vlasonjić mladi poljoprivrednik iz Rutoša, foto: PP Media

Još jedna rotaciona kosa stigla je u Rutoše, kod mladog poljoprivrednika Marka Vlasonjića.

Kroz projekat Osnaživanje mladih poljoprivrednika i Nikola Gujaničić iz Komarana dobio je frezu vrednosti 219.000 dinara.  Uključivanje opštine Nova Varoš u ovaj projekat značajno je ne samo zbog osnaživanja mladih poljoprivrednika, već i zato što se na indirektan način osnažuju sela u kojima će ovi mladi ostati da žive i rade.

Tekst je nastao u okviru projekta “Proizvodnja zdrave hrane u novovaroškom kraju”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Nova Varoš iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Nova Varoš  u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media