Zbog izlivanja Seljašnice desetak domaćinstava pod vodom (video)

Prijepolje – Zbog obilnih padavina koje su tokom utorka i srede zahvatile prijepoljski kraj, izlila se reka Seljašnica, koja je u naselju Begluci poplavila desetak domaćinstava. Pored kuća pod vodom je i veća površina voćnjaka u tom naselju.

Domaćinstva u Beglucima pod vodom, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Meštani kažu da je i ranije dolazilo do izlivanja reke, ali ne u ovolikom obimu. Krivca vide  u neadektavno izvedenim radovima na nedavno izgrađenoj kanalizacionoj mreži koja ide prema centru Seljašnice, zbog koje su uklonjeni prirodni bedemi, a deo posečenih panjeva završio je u rečnom koritu.

Tokom utorka i srede na područiju prijepoljske opštine palo je više od 50 litara kiše po jednom metru kvadratnom. Ogromna količina vode prouzrokovala je izlivanje reke Seljašnice koja je poplavila desetak domaćinstava u naselju Beglicu i izlila se u voćnjake. Meštani kažu da su i ranije trpeli štetu zbog izlivanja reke, međutim navode da je izgradnja kanalizacije prema centru sela i uklanjanje prirodnog bedema prouzrokovalo da im voda ulije u kuće.

Meštani Begluka ogorčeni zbog izlivanja reke, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Celu noć smo pokušavali da sprečimo da vode ne uđe u kuće, međutim nismo uspeli. Zvali smo redom sve opštinske službe i tražili pomoć međutim nikog nije bilo da nam izađe u susret. Kada se gradila kanalizacija prošle godine, bedem koji smo mi napravili izvođač nam je uklonio. Voda je skoro metar ušla u kuću i poplavila nameštaj i sve uređaje – razočarano priča  Bajram Dautović.

Meštani džakovima pokušavaju da spreče poplavu, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prvi čovek opštine Dragoljub Zindović  tvrdi da su Begluci jedna od tačaka gde se reka Seljašnica često izliva. On navodi da su objekti sagrađeni u samom rečnom koritu koje je suženo i da zbog toga dolazi do plavljenja.

– Obaloutvrdama gazduju Srbijavode, prema našim saznanjima u planu je korićenje  reke Seljašnice uzvodno od kritične tačke i mesta gde se ona izliva u dužini od nekih 150 metara, što će trajno rešiti problem ovih meštana. Međutim, pre nego što se krene sa radovima pojedini objekti iz samog prilobalja moraće da budu uklonjeni jer se nalaze u blizini rečnog korita – kaže Zindović.  

Snažna kiša nanela je štetu i na putnoj infrastrukturi u prijepoljskom kraju, deo nekategorisanih puteva voda je odnela. Takođe, vodostaj Lima, koji protiče kroz Prijepolje u značajnom je porastu ipak za sada nema opasnosti od izlivanja.

PP Media