Zbog raskinutih ugovora „mršavo“ šestomesečno izvršenje novovaroškog budžeta

Nova Varoš – Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš su razmatrali Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih 6 meseci ove godine. Procenat izvršenja je oko 32% što su odbornici opozicije okarakterisali kao pokazatelj da opštinska vlast slabo radi i ne ispunjava data obećanja građanima. S drugi strane, izvršna vlast u Novoj Varoši ističe da šestomesečni izveštaj o realizaciji budžeta nije realan, jer se mnogo toga uradilo a platilo tek u julu. Takođe, navode da ove građevinske sezone, kao i ranijih, nisu imali sreće sa izvođačima.

Foto: A.Rovčanin

Sa mnogima su raskinuti ugovori, kao što su oni kojima je poverena realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže u drugoj zoni Zlatara, vodovoda u Božetićima gde se ovog leta malo toga uradilo a Novovarošani će zbog, kako izvršna vlast navodi, ove godine ostati kratki i za desetak planiranih seoskih putnih pravaca koji nisu asfaltirani krivicom neodgovornih izvođača.

Predstavljajući Izveštaj o radu Energije Zlatar za prvih 6 meseci ove godine, direktor preduzeća Zoran Đokić istakao je da je preduzeće na klecavim nogama zbog izrazitog skoka cena energenata. Čak i nabavkom mazuta iz robnih rezervi preduzeće tone sve dublje, jer su kamate velike.  Dodao je da su energenti nabavljeni za grejanje do 10. decembra i da je potrebna hitna reakcija, tj povećanje cene grejanja, što su do sada opštinski većnici već dva puta odbijali.

Kao razloge za ovakvu situaciju u Energiji, odbornici opozicije naveli su loš menadžemnt, partijsko zapošljavanje, nedostatak domaćinskog upravljanja ali inicijative opštinskog rukovodstva da se pređe na obnovljive izvore energije.

Odbornici su razmatrali Odluku o izmeni broja mesnih zajednica na teritoriji opštine Nova Varoš. Umesto sadašnjih 13 bilo bi ih čak 30, jer je predlog da gotovo svako naseljeno mesto postane posebna mesna zajednica. Odluka Skupštine opštine je međutim samo prvi korak, nakon koje će uslediti čitav niz drugih, obavezujućih pravnih radnji. Zbog toga će se, kažu upućeni, na donošenje konačne odluke čekati bar godinu dana.

Novovaroški odbronici razmatrali su Izveštaje o radu opštinskog veća i pravobranilaštva kao i Izveštaje o radu JKP 3. septembar i Regionalne sanitarne deponije Banjica.

PP Media