Zbog rekonstrukcije barske pruge u toku ispitivanje tunela i mostova od Zlatibora do Prijepolja

Prijepolje – „Infrastruktura železnice Srbije“ i RŽD Internešnl ovih dana izvode radove na snimanju i ispitivanju stanja pruge na deonici između Zlatibora i Prijepolja, na železničkoj magistrali Beograd – Bar, radi priprema za izradu glavnog projekta generalne opravke pruge od Valjeva do Vrbnice na granici sa Crnom Gorom.

Cilj ovih ispitivanja je da se na osnovu dobijenih rezultata uradi glavni projekat generalne opravke pruge Valjevo – Vrbnica, između Beograda i Bara, a izvođač radova je kompanija Ruskih železnica RŽD Internešnl.

Osim stanja koloseka na ovom delu barske pruge, rade se i ispitivanja i merenja drugih objekata železničke infrastrukture, kao što su tuneli, mostovi i kosine. Tako će u okviru snimanja i ispitivanja oko 130 kilometara barske pruge između Zlatibora i Prijepolja, biti urađena i merenja ukupno 103 tunela i 104 mosta na ovoj deonici.

U prethodne četiri i po decenije od kako je barska pruga puštena u saobraćaj ovako sveobuhvatna i obimna merenja i ispitivanja nisu bila rađena.

Radove na snimanju i ispitivanju elemenata barske pruge obavlja veći broj stručnih ekipa, koje broje uglavnom tri do četiri osobe, a najviše ih je angažovano na ispitivanju mostova, gde je u zavisnosti od veličine i konstrukcije mosta potrebno i po desetak ljudi.

Na deonici barske pruge između Zlatibora i Prijepolja, trenutno su u toku istražni radovi iz oblasti geodezije, koji se odnose na snimanje trase pruge, postavljanje repera pored pruge i u tunelima kao i nivelisanje tačaka.

Pruga je snimljena georadarom, a delovi pruge koji nisu pokriveni GPS signalom, snimaju se iz vazduha helikopterom. Prilikom ovih snimanja korišćene su najsavremenije metode i instrumenti. Više grupa izvođača radova radilo je na ovim poslovima, pa je ova vrsta radova završena u najkraćem mogućem roku.

U okviru istražnih radova, u toku je i vizuelno osmatranje i snimanje svih kosina i klizišta, koja su predložena za sanaciju na delu pruge Zlatibor – Priboj.

Ova ispitivanja obuhvataju i obilazak i proveru stanja tunela. Takav tip radova spada u najobimnije, jer se obavlja u svim tunelima na ovom delu pruge, uz precizan opis stanja u kome se oni nalaze. Pored toga, radi se i na uzimanju uzoraka i proveri stanja stena i betona u tunelima, radi njihovog laboratorijskog ispitivanja. Do sada je izvršeno ispitivanje tunela na deonici pruge Zlatibor – Bistrica, a uskoro će biti pokriven i deo do Prijepolja.

Mostovi na ovoj deonici su takođe uključeni u ova ispitivanja, a ekspertska ekipa inženjera obavlja detaljan pregled svih segmenata mostovske konstrukcije.

„Infrastruktura železnice Srbije“ i RŽD Internešnl septembra prošle godine potpisali su Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju deonice barske pruge Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom, koja je duga 210 kilometara. Vrednost ugovora je oko 20,9 miliona evra, a finansiranje je obezbeđeno iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

Pruga Beograd – Bar, sa ukupno 254 tunela i 234 mosta jedna je od građevinski najtežih železničkih saobraćajnica u Evropi. Primera radi, samo na četrdesetak kilometara između Zlatibora i Priboja čak polovina pruge je u tunelima, od kojih je „Zlatibor“ sa 6.169 metara najduži na srpskom delu barske pruge.

U protekle četiri i po decenije od kako je barska pruga izgrađena i puštena u saobraćaj, nisu rađene ozbiljnije popravke i rekonstrukcije pruge od Beograda do Vrbnice, sve dok 2017. godine zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita nije modernizovano 77,6 kilometara pruge od Resnika do Valjeva. Nakon toga je brzina vozova na ovoj relaciji povećana na 100 km/sat.

Ovakva merenja kontinuirano će biti obavljena u narednom periodu duž cele trase barske pruge u Srbiji, ukupne dužine oko 210 kilometara.

PP Media