Država finansira sanaciju krova na zgradi Doma kulture u Novoj Varoši

Beograd/Nova Varoš – Ministarstvo kulture finansiraće sanaciju krovnog pokrivača na zgradi Doma kulture u Novoj Varoši. Za ovu namenu, preko projekta “Gradovi u fokusu” opredeljeno je 10 miliona dinara.

Država finansira zamenu krovnog pokrivača na zgradi Doma kulture, foto: A.Rovčanin

Objekat površine 2.152 m2 i okolni prostor zahtevaju kapitalno investiciono ulaganje. U najgorem stanju se nalazi krov, jer usled propuštanja vlage i padavina narušava se opšta bezbednost.

– Naime, izolacija ispod bakarnog lima je oronula i istrošena, a ventilirajući kanali su narušeni i oštećeni čime je onemogućena ventilacija. Bakarni lim je postavljen bez zaptivki i eksera, te dolazi do dilatacije materijal usled visokih dnevnih i niskih noćnih temperatura, u toku zimskog perioda. Otopljeni sneg prodire ispod lima a zatim dolazi ili do prokišnjavanja prostorija ili se led formira u obliku dugih ledenica koje se spuštaju sa krova. Na krovu ne postoje snegobrani. Sanacija krova je prioritet u obezbeđivanju daljih ulaganja u zgradu, jer svaka druga ulaganja u termofasadu i zamenu stolarije, ili ulaganje u unutrašnjost objekta, opremu i scenu, gubi svaki ekonomski i kapitalni smisao – navodi se između ostalog u obrazloženju odluke Ministarstva kulture da podrži projekat sanacije krovnog pokrivača na zgradi Doma kulture “Jovan Tomić” u Novoj Varoši.

PP Media