Zdravstvenim centrima iz oportuniteta 200 miliona dinara, za Dom zdravlja u Prijepolju sanitetsko vozilo

Ministarka pravde Nela Kuburović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar predali su u petak 19 medicinskih vozila, među kojima je 11 saniteta, zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kao i digitalni rendgen aparat Institutu za ortopedsko – hirurške bolesti „Banjica“, koji su obezbeđeni sredstvima prikupljenim po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja – oportuniteta. Jedno sanitetsko vozilo stiglo je i u Dom zdravlja u Prijepolju.

Ministarka Kuburović je podsetila da Ministarstvo pravde već treću godinu za redom raspisuje javni konkurs kako bi se rasporedila sredstva iz oportuniteta, a da je ove godine na 130 korisnika, raspodeljeno 445 miliona dinara.

„Unapređenje zdravstvenog sistema jedan je od glavnih ciljeva Vlade Srbije, što je prepoznala i Komisija Ministarstva pravde, koja je upravo dala prioritet projektima iz oblasti zdravstva. Više od 200 miliona dinara dodeljeno je različitim zdravstvenim ustanovama širom Srbije“, istakla je ministarka Kuburović.

Ona je dodala da je ove godine 76 miliona dinara dodeljeno za nabavku 19 medicinskih vozila dok je Institut za ortopedsko – hirurške bolesti „Banjica“, dobio najsavremeniji digitalni rendgen aparat.

„Na osnovu sprovedena tri javna konkursa dodeljeno je više od milijardu dinara, a gotovo polovinu iznosa dodeljenih sredstava dobili su projekti iz oblasti zdravstva“, rekla je ministarka Kuburović.

Kuburović je ukazala da će početkom 2019. godine biti raspisan novi javni konkurs za dodelu sredstava, zahvaljujući radu javnih tužilaštava koji su tokom 2018. godine više od 15.000 predmeta okončali putem oportuniteta. Takođe, ona je podsetila da Ministarstvo pravde vrši nadzor nad realizacijom svakog projekta, da se prati da li su sredstva utrošena na način predviđen prijavom, a ukoliko se utvrdi da nisu, novac se vraća u Budžet.

„Pozivam sve ustanove i civilni sektor da već sada razmisle o projektima od javnog interesa sa kojima mogu da konkurišu i da se početkom sledeće godine prijave komisiji Ministarstva pravde“, rekla je ministarka Kuburović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je ove godine iz sredstava iz oportuniteta više od 1,5 miliona evra uloženo u zdravstvene ustanove, kao i da je ceo proces bio transparentan.

Takođe on je dodao da su, pored saniteta koja su ove godine nabavljena, tu i vozila za prevoz pacijenata za dijalizu, najsavremeniji rentgen aparat sa „C rukom“ za Klinički centar, ultrazvučni aparati, aparati za anesteziju, lampe za operacione sale, te da je to samo deo potrebnih stvari koje su stigle do zdravstvenih ustanova.
PP Media