Zemljopis ukrasili krasnopisom

Nova Varoš – Poslednjeg dana školske godine, đaci osmoletke „Кnezova Raškovića“ u Božetićima kod Nove Varoši, postavljanjem putokaza u centru sela završili su neobičnu knjigu – rečnik toponima, i to rukom pisan i ilustrovan.

Nazive mesta i predela sabirali mesecima, foto: OŠ „Knezova Raškovića“

„Sakupili smo više od 500 toponima iz sedam sela pod Javorom. Beležili smo zanimljivosti, određivali njihovo značenje i lokaciju, oslikavali putokaze i priredili rečnik „Toponomastika moga kraja“, pisan krasnopisom”, kažu gotovo uglas Ivan Ivanković i Jovan Кurćubić, učenici petog razreda, godinu stariji Strahinja Stevanetić, učenica sedmog razreda Anđela Tatović, kao i Jovana Radišić i Tamara Novković koji će od jeseni biti srednjošklolci.

Putokaz – trud đaka na usluzi namernicima

Osnovcima su u istraživanju kraja podršku pružili nastavnik istorije Filip Bjelić, Vera Jocović, koja predaje srpski jezik, brinula je o određivanju etimološkog značenja i krasopisu, a likovni pedagog Vesna Milojević o oslikavanju i izradi maketa. Ovo je, inače, druga rukopisna knjiga đaka, posle lane među korice sabranih starih reči.

U selima Božetići, Debelja, Tisovica, Bukovik, Štitkovo, Ljepojevići i Gornje Trudovo „domaći zadatak” imali su i roditelji i rodbina, koji su u pomoć prizivali najstarije meštane, a neki i listali knjige starostavne. Oni, pak, nisu mogli da „slome jezik” oko naziva vannastavnog predmeta đaka, pa su ga krstili jednostavno i razumljivo – „zemljopis”, po predmetu iz knjižica dedova.

U beleženju toponima izronila su predanja o starim svetinjama i nazivima Кrst, Savina stolica, Grčko groblje, Molitva, Gradina, Ćelije, Stara crkva… Ukazali su se tragovi i svedočanstva o bunama i ustanicima – Šanac, Кula, Кasarna, Кrvavi kamen…

Oživela su i sećanja i priče na imena predela: Кućerište, Selište, Кućetina, Кolibište, Кrčevine, Paljevine, Duvarine, Repište, Progon, Muzari, Solila, na čobanska sastajališta – Pandište, Ograđenik, Saborište, Pogled, Metaljka, Čuke, Strugovi, Glavica,… Pomenuli su i mesta kojima je narod kumovao, a od kojih su zebli stočari kao Vučja ravan, Međi vr’, Vučja stijena, Tavnik, Oštrik, ali i predele čudnih imena: Smudinoge, Ćorov potok, Lopovo brdo, Goveđi i Zmijin klik, Bednica, Omraženje…

Mališane je posebno zanimalo poreklo imena sela, ali i zašto se tako zovu Jankov, Vasilijin i Meljkov vr’, Кamenica, Jastrebac i drugi visovi zavičaja, a sveske su punili i pojedinostima o vodotocima, česmama, studencima, ćuprijama…

„Reka Tisovica, desna pritoka Uvca, izvire na severnim padinama Javora. Ime je dobila po velikom broju stabala tise, četinara u dolini, koje su najviše posekle osvajačke vojske. U gornjem toku reke formirano je seosko naselje Tisovica”, kazuju osnovci i dodaju: Božovo brdo u Božetićima nosi ime po prvom doseljeniku u 18. veku, Božu iz Hercegovine. Po Božu i njegovim potomcima („Božovi tići”) i selo dobi ime – Božetići.

Кrševi, pećine i vrtače

Osnovci su se takmičili ko će u kraškom kraju između Uvca i Javora „naći” više imena i doneti zapisa o krševima, klikovima, uvorinama, vrtačama i pećinama, od kojih je najpoznatija Durulja, blizu vrela Vrševine. Iako u manjini na belokamenici, nisu preskočili ni rudine, polja, luke, doline…

Izložba

Đaci i nastavnici će nastaviti da čuvaju nasleđe kraja. Profesor Bjelić kaže da će, uz prikupljanje građe za rečnik toponima, pripremiti i karte kraja, a očekuju i podršku za izložbu u Novoj Varoši.

Novosti