Zlatiborci proslavili 130 godina turizma na svojoj planini

Čajetina – Svečanom akademijom u Kulturnom centru Zlatibor i koncertom Simfonijskog orkestra i hora RTS-a, na Zlatiboru je, u prisustvu ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislava Momirovića, direktorke Turističke organizacije Srbije Marije Labović, brojnih ugostitelja i vrednih Zlatiboraca, obeležen jubilej 130 godina organizovanog bavljenja turizmom na ovoj planini.

130 godina turizma na Zlatiboru, foto: A.Rovčanin

Istorija beleži da je pre 130 godina Aleksandar Obrenović došao na Zlatibor i postavio česmu koja i danas stoji u centru i upravo ta 1893. godina smatra se prekretnicom i početkom razvoja turizma na ovoj planini, a opština Čajetina proslavlja zaista veliki jubilej.

„Ovo je veoma važan jubilej za našu opštinu, 130 godina od početka razvoja turizma na Zlatiboru. Mi koji smo ovde rođeni slušali smo priče naših predaka. Radili i gradili i danas je Zlatibor svetski poznata turistička destinacija na koju dolaze posetioci iz dalekih zemalja. Za sve to bilo je potrebno puno truda i odricanja. Shvatili smo da da su najvažnije naše grane razvoja turizam i poljoprivreda, zato to negujemo. Do sada smo realizovali mnoge projekte, ali tu nećemo stati. Razvoj Zlatibora znači i razvoj čitavog Zlatiborskog okruga”, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Foto: A.Rovčanin

Da je Zlatibor jedna od najposećenijih destinacija ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope potvrđuju i zvanični podaci, kao i oboreni rekordi tokom prvih šest meseci ove godine. Ukupno je ostvareno 5,5 miliona noćenja, a 10 odsto realizovano je upravo na Zlatiboru.

„Zlatibor je izuzetno važan na turističkoj mapi Srbije. To je destinacija koja svakom gostu ima šta da ponudi i prati svetske trendove. Osim zdravstevnog i sportsko-rekreativnog, ovo je planina koja je idealna za sve ljubitelje prirode. Prate se zahtevi modernog tržišta i uz raznovrsnost sadržaja dalji razvoj je neminovan. Raduje me što ćemo imati još dosta zajedničkih aktivnosti”, rekla je na svečanoj Akademiji Marija Labović direktorka TOS.

Direktorka TOS Marija Labović, foto: Rina

„Čak i pre 130 godina prenosio se glas o zlatiborskom kajmaku, pršuti, o čistim, planinskim izvorima. Tada su na Zlatibor dolazili slučajni gosti, ali dobar glas se brzo i daleko širio. Sada imamo destinaciju koja obara rekorde, Stopića pećina, vodopadi u Gostilju prepoznati su svuda, a njihove fotografije obilaze svet. Po velikanama zaslužnim za razvoj turizma na Zlatiboru ulice nose nazive, a iz poštovanja prema njima i svemu što su učinili mi ćemo se i dalje truditi da unapredimo naš Zlatibor, izjavio je direktor TO Zlatibor”, Vladimir Živanović.

Direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović, foto: Rina

Na ovoj svečanosti uručene su nagrade zaslužnim pojedincima, koji su nesebično dali svoj doprinos da se turizam na Zlatiboru ubrzano razvija.

Nagrade za doprinos razvoju turizma na Zlatiboru dobili su pokojni pesnik Mihajlo Ćupović i slikar Božidar Kovačević, kao i pesnik sa Zlatibora Ljubivoje Ršumović, a posebno priznanje je dobio Aresen Đurić, nekadašnji direktor Turističke organizacije Zlatibor, a danas predsednik Skupštine opštine Čajetina.

PP Media