IGRALE SE « DELIJE » NA PORTALU SRBIJE

U prijepoljsko političko “oro” uhvatio se odmah deo vladajuće koalicije pa sve neodoljivo podseća na seoski višeboj, bacanje kamena s ramena i onu staru crnogorsku pesmu “hajde, hajde Ilija, nabaci ga Radoju…”

Optužnim aktima koje je OJT u Prijepolju podnelo protiv sadašnjeg direktora Doma kulture, Mirka Malešića, bivšeg direktora, Ljubiše Savkovića, i radnice u preduzeću Emilio Šteher, započeće pred našim osnovnim sudom više interesantnih krivičnih postupaka. Interesantno je, međutim, i bez toga.

Malešić će odgovarati što nije na vreme preduzeo mere da onemogući Zumretu Stršević, koja je u Domu kulture radila kao šefica računovodstva, da prima platu veću nego što joj zakon dozvoljava prema njenoj školskoj spremi. Svojim nesavesnim radom, iz nehata, Malešić je dakle, omogućio Strševićki da bespravno pribavi materijalnu korist iz budžeta opštine, što je krivično delo. Tužilac je »zamerio » Malešiću što je procedura oko uvođenja ove « stvari » u zakonski okvir trajala čak četiri meseca. Nije uvažio period u kojima se Malešić obraćao nadležnom ministarstvu i tražio uputstva za svoje pravno postupanje po ovom pitanju, o čemu ima i pisane tragove. Zgrešio je, dakle, samo što nije odmah smanjio platu i odredio koeficijent koji je predviđen zakonom i sistematizacijom poslova.

Apsurdno je, međutum, što će se Malešić zbog istog predmeta naći još jednom pred sudom. Ovoga puta teretiće ga Zumreta Stršević, i to baš zato što joj je umanjio platu i koeficijent! Ova “neumorna” sudska pletisanka biće još zanimljivija ako ga Strševićka dobije na sudu i dokaže da joj je Malešić neopravdano skresao platu i to baš dok mu je javni tužilac sklapao optužnicu što to nije ranije uradio! Ako se pak Malešić “opravda” pred sudom, znači li to da je Strševićka samo džaba “krečila”. Ili preciznije, sama činjenica da je protiv Malešića pokrenuta krivična radnja znači da je Strševićka unapred izgubila. Biće svakako, zanimljivi ovi epilozi pred sudom.

Trenutno je zanimljivije “kolo” koje je počelo da se igra nakon ove vesti koju je i sam “prvooptuženi” saznao iz žute štampe, kao i ostali čitaoci Portala “Glas zapadne Srbije” koji ga, gladni afera, posećuju kao hodočasnici. Tamo botovi, bez ikakvih sankcija, ostavljaju svoje komentare i svoje “znanje” užeglo od nepismenosti i osvete prema pojedinim političarima a političari vrlo rado daju izjave.

U ovo prijepoljsko sad već političko “oro” uhvatio se odmah deo vladajuće koalicije koja smatra da su botovi, pojedinci koji se pod desetak pseudonima oglašavaju svojim bizarnim komentarima na portalu, njihova važna i buduća glasačka mašina. Sve neodoljivo podseća na seoski višeboj, bacanje kamena s ramena i onu staru crnogorsku pesmu “hajde, hajde Ilija, nabaci ga Radoju…” jer po svaku cenu žele da pokažu kako su mudri, sabrani i čestiti a ostali, nepromišljeni, brzopleti…

Botove Portala istina svakako i ne interesuje, ali čini se ni ove političare. Uoči zakazane skupštine počeli su da podgrevaju političku atmosferu i zaleću se sa izjavama. U zanosu velikih tumača pravnih nauka odmah su zaključili da “prema zakonu” Malešić mora da podnese ostavku jer je nedostojan svog položaja, da se diče kako su oni to znali, slutili, upozoravali, ali eto, niko ih nije slušao …I već su ga, kao suvereni gospodari žezla i čekića, osudili, bez suda i pravde. Gospoda izgleda ne zna da je po zakonu, svako nevin dok se ne dokaže suprotno, i da su svojim izjavama i osudama prekršili ovo Malešićevo osnovno ljudsko pravo garantovano Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama. A po Zakonu o kulturi razlog za podnošenje ostavke može biti, ne sumnja, već pravnosnažna sudska odluka. Šta će biti, pitaju li se, ako Malešić bude oslobođen ili minimalno novčano kažnjen? U koju mišju će se rupu sakriti i na koje pravo pozivati?

Najcrnje od svega je što su svi pokazali da se “pale” na selektivne, tendenciozne i poluprerađene, tekstove Portala “Glas zapadne Srbije” koji se namenski i u naslovu fokusira samo na Mirka Malešića mada je težina krivičnog dela Savkovića daleko veća. Baš čudno, o njemu na Portalu ni reči. U stilu velikog novinarstva Portal navodi i članove zakona po kojima je pokrenut postupak ali čitaocima ne nudi objašnjenje o kakvim je krivičnim delima reč već čitaoce obasipa između ostalog, bljutavim, tendencioznim, recikliranim i polovičnim informacijama idući na ruku prijepoljskim političkim « delijama »u želji da se pokažu kao borci za pravo i pravdu i narodne vođe. Kakav divan uvod u predstojeće izbore ?! Ima samo jednu manu, previše je transparentan- providan.
Izvor:http://www.dkp.rs/