Oronula škola u Hrtima čeka na rekonstrukciju

U cilju pripreme i planiranja budžeta za narednu godinu predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović obišao je seosku školu u Hrtima, koja se nalazi u veoma lošem stanju. „Projektna dokumentacija za sanaciju škole je spremna i tokom naredne godine očekuje se njena rekonstrukcija“, kazale je direktorka OŠ „Dušan Tomašević Ćirko“ Belkisa Beganović.
Kako bi se u školi u Hrtima stvorili pristojni uslovi za rad, prošle godine sagrađen je mokri čvor i regulisana elektro mreža, koja je izazivala veliku opasnost po učenike i nastavno osoblje, koji su svakodnevno boravili u ovom školskom objektu. Deo novca za tu namenu sakupljen je od prodaje starog gvožđa i hartije, dok je drugi deo bila donacija prijepoljskih privrednika. Takođe uz pomoć malinara, koji žive u Hrtima renovirana je i jedna od učionica u kojoj đaci trenutno borave. Projekat za kompletnu sanaciju i rekonstrukciju škole u Hrtima je spreman, a pomoć se očekuje od lokalne samouprave.
„Projekat je spreman, u toku su neke sitne dorade na projektu i što se toga tiče neće biti problema. Za projekat nam nisu bila potrebna sredstva jer je to donacija od inženjera koji su radili na projektima za sanaciju naše matične škole u Velikoj Župi“, kazala je direktorka Belkisa Beganović.
Prema rečima predsednika opštine Prijepolje Emira Hašimbegovića, do sada se lokalnoj samoupravi prethodni direktori OŠ „Dušan Tomašević Ćirko“ nisu obraćali za pomoć, pa su za ovako loše stanje škole delom odgovorni i oni.
„Đaci koji pohađaju ovu školu prosto ne zaslužuju da borave u ovakvom prostoru i zahvaljujući aktivnostima direktorke došlo je vreme da i ove probleme rešimo, kako bi se stvorili daleko bolji uslovi u ovom školskom objektu“, kazao je Hašimbegović.
Loš put do škole i problemi sa elektro mrežom stvaraju velike nevolje meštanima sela Hrta, prema rečima predsednika ove Mesne zajednice Sanela Dizdarevića u narednom periodu uz pomoć lokalne samouprave radiće se na poboljšanju infrastrukture, jer su Hrta zahvaljujući mlainarstvu doživela pravu ekspanziju.
Škola u Hrtima broji sedam učenika, a pošto se malinari sve više vraćaju u ovo selo, očekuje se da će u narednom periodu školske klupe biti znatno punije, a selo sve življe.
PP Media