Beograd: Stalna konferencija gradova i opština

Najveći godišnji skup čelnika svih lokalnih samouprava u Srbiji – 43. skupština Stalne konferencije gradova i opština održava se danas u beogradskom Sava centru.Ovoj konferenciji prisustvovaće i predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.

Na skupu koji, osim gradonačelnika i predsednika opština, okuplja visoke predstavnike državnih organa, vladinih i nevladinih organizacija i institucija, diplomatskog kora, donatorskih institucija, razgovaraće se o aktuelnom Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je, podsećamo, neprihvatljiv za gradove i opštine u Srbiji, jer se predloženim smanjenjem prihoda gradova i opština u iznosu od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i finansiranje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje.
Ovom prilikom učesnicima 43. skupštine SKGO obratiće se: Kori Udovički, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Majkl Davenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša.
U okviru ovogodišnje Skupštine biće održana završna konferencija EU Exchange 4 programa, koji je tokom 2,5 godina trajanja proizveo desetine projekata u oblastima strateškog planiranja, programskog i kapitalnog budžetiranja i obezbedio prvo emitovanje municipalnih obveznica javnim plasmanom. Kroz ovaj program, Evropska unija obezbedila je više od 4,5 miliona evra bespovratne podrške opštinama za ukupno 32 lokalna projekta, čijom realizacijom je značajno unapređen život građana: zatvorene su 82 ilegalne deponije, a sedam lokalnih samouprava i 13.000 domaćinstava je uvelo primarnu selekciju otpada. Zahvaljujući ovom programu, postavljen je pravni okvir za upravljanje imovinom u čak 37 gradova i opština, dok su kada je reč o poljoprivredi osnovane dve zadruge i obezbeđena je značajna podrška opštinama i zadrugama u pripremi mera podsticaja i brendiranja proizvoda. U okviru aktivnosti u oblasti socijalnih usluga, za 60 odsto je povećan broj korisnika kuće nege, a obezbeđeno je zaposlenje za 205 geronto-domaćica i pomoćnog osoblja.
Ovom prilikom biće održani i redovni izbori za organe SKGO.
Ovogodišnja skupština SKGO organizuje se uz podršku Evropske unije i programa EU Exchange 4.
PP Media