75 godina METŠ u Priboju

Priboj – Svečanom akademijom u pribojskom Domu kulture, kolektiv METŠ obeležio jubilej vredan poštovanja – 75 godina ove vaspitino obrazovne ustanove.

Foto: Opština Priboj

A sve je počelo 12.decemmbra, sada već davne 1947.godine,kada je sa radom počela Stručna produžna škola za učenike u privredi, što je bila prva srednja stručna škola u ovom kraju.

METŠ u Priboju,kroz svoju dugu istoriju menjala je naziv,ali je ostala stub obrazovanja i rasadnik stručnih kadrova u ovom kraju.

“Do sada je kroz školu prošlo preko 17 hiljada učenika ili 72 generacije maturanta.Mnogi od njih postali su odlični majstori u fabrikama,inženjeri mašinstva, profesori na fakultetima, ali i slikari, umetnici, novinari” – rekao je na Svečanoj akademiji, direktor METŠ Zvonko Prijović.

Foto: Opština Priboj

Zgrada METŠ u Priboju danas je sigurno jedna od najlepših u Srbiji,sa kvalitetnim stručnim kadrom i opremljenim kabinetima po najsavremenijim standardima.

“Uz podršku Vlade Srbije zgrada škole je kompletno renovirana pre tri godine i izgrađena je fiskulturna sala.Danas školu pohađa 399 učenika u 15 odeljenja,a škola ima 67 zaposlenih” – ističe direktor Prijović.

Povodom jubileja škole na književnim konkursu pod nazivom “Naši školski dani” najbolji su bili,u pisanju poezije Darko Gazdić, Pavle Кomarica i Jovana Vujović, a u pisanju proze Glorija Šalipur, Denis Begović i Tamara Marjanović.

Svečanu akademiju povodom 75 godina METŠ u Priboju upotpunili su njeni sadašnji i bivši učenici.Tako je program vodio Lazar Janović,nekadašnji đak ove škole a sada novinar RT Srbije,dok je perspektivna muzička zvezda,sadašnja učenica škole Anđela Spajić.

Pečat svečanoj akademiji povodom 75 godina METŠ u Priboju dali si i uvaženi gosti – eminentna umetnička i glumačka imena iz Beograda – prvakinja pozorišta na Terazijama Mina Lazarević,prvak drame Beogradskog dramskog pozorišta Pribojac Milorad Damjanović,solista i operska diva Narodnog pozorišta Nataša Radovanović i pijanista Pavle Joksimović.

PP Media