Amateri iz Uba pobednici 11. Festivala amaterskih pozorišta zapadne Srbije

Prijepolje-Predstava “Bajka o pozorištu” po tekstu Vladimira Đurđevića i režiji Duška Aškovića, Amaterskog pozorišta “Raša Pavlović” iz Uba, pobednik je jedanaestog Festivala amaterskih pozorišta zapadne Srbije upravo završenog u Prijepolju. Amateri iz Uba, predstavljaće zapadnu Srbiju na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta koji će se polovinom ovog meseca održati u Kuli.

Dodelom priznanja najboljim glumcima amaterima spuštena zavesa na 11. Festival amaterskih pozorišta zapadne Srbije, foto: A.Rovčanin

Nakon dodele nagrada, u čast nagrađenih, publika je imala priliku da uživa u Poetsko muzičkom kabareu „Čeznem da vam kažem“, Milorada Damjanovića, prvaka drame Beogradskog dramskog pozorišta, a osim njega u programu su učestvaliNataša Radovanović, sopran, stalna članica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Pavle Joksimović, pijanista. Specijalni gosti programa bili su Mina Lazarević i Stevan Piale.

Foto: A.Rovčanin

Dodelom nagrada i priznanja najboljim predstavama i pojedincima spuštena je zavesa na 11.Festival amaterskih pozorišta zapadne Srbije. Pozorišna predstava „Bajka o pozorištu “ Vladimira Đurđevića, u režiji Duška Aškovića, osim nagrade za najbolju predstavu festivala osvojila je još tri nagrade: za najbolju režiju, autorsku muziku, a čak tri glumca ove predstave nagrađena su za najbolju glumačku rolu i to Voja Raonić, Mirjana Simić i Milan Marković. Na sceni Doma kulture odigrano je devet predstava, od toga šest takmičarskih.

– Produkciono i organizaciono ovaj Fetival je ispunio očekivanja, jer je održan u vreme kada je korona virus ostavio traga na svim poljima, pa tako i na polju umetnosti, u ovom slučaju oličene u pozorišnom amaterizmu. Dom kulture u Prijepolju, sa svim neophodnim resursima, satkan od iskusnih i stručnih ljudi i kompetentne uprave ugostio je učesnike festivala i, znajući uslove na ostalim scenama i regionalnim takmičenjima, potvrdio da sa svojim kapacitetima može biti lider u ukupnoj afirmaciji amaterizma u Srbiji – smatra selektor festivala, pozorišni glumac i reditelj Vladimir Cvejić.

Foto: A.Rovčanin

Prema oceni selektora i stručnog žirija pobednička predstava izdvojila se, pre svega, zahvaljujući iskusnom ansamblu i upravi koji već godinama daju primer i podižu nivo kvaliteta predstava.

– Ovo je treći put kako osvajam nagradu u Prijepolju. Iskren da budem nisam očekivao priznanje, jer nisam došao da se takmičim već da zajedno podignemo kulturu pozorišta na jedan visok nivo – kaže  režiser najbolje predstave na festivalu Duško Ašković.

Direktorica Doma kulture u Prijepolju, Admira Mostarac ističe da je dvogodišnja planetarna drama sa koronom mnogo toga promenila u pozorišnom životu. Ona smatra da je zamro rad mnogih amaterskih udruženja, neka su prestala da postoje a nekima su uskraćeni budžeti.

– Ne želimo da dozvolimo da pozorište odumre zbog naše inertnosti. Želimo da osetimo energiju stvaraca i duh glumaca koji su ventil svih  poruka i emocija pisaca i umetnika upućenih svetu. Pozorište jeste počelo na ulici ali čuvaćemo ga ovde, na sceni i nastaviti da pomeramo granice. Za to imamo podršku od Opštine, Ministarstva kulture i informisanja i Saveza amatera – naglašava direktorica Mostarac.

Direktorica Doma kulture u Prijepolju Admira Mostarac, foto: A.Rovčanin

Kabareom “Čeznem da vam kažem” koji se rodio kao želja da se na duhovit i dopadljiv način ožive sećanja na neka prošla vremena, na koje gledamo sa setom, na svečan način je spuštena zavesa na 11. Festival amaterskih pozorišta zapadne Srbije.

PP Media