U Priboju promovisana knjiga “Bošnjačka politika u XX stoljeću”

Priboj – Sinoć je u prepunoj maloj sali Doma kulture Pivo Karamtijević predstavljena knjiga profesora dr Šaćira Filandre “Bošnjačka politika u XX stoljeću”. Prof. dr. Šaćir Filandra diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu a doktorirao iz oblasti savremena politička filozofija.

Foto: PP Media Prijepolje

Izabran je u zvanje redovnog profesora 2008. godine. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Bio je gostujući predavač na Odseku za istoriju/političke nauke na Yale univerzitetu u SAD-u te pomoćnik predavača na Otvorenom univerzitetu u Budimpešti. Autor je knjiga Bošnjaci nakon socijalizma (o bošnjačkom identitetu u postjugoslovenskom dobu) , Bošnjačka politika u XX stoljećuteBošnjaci i Moderna, a nosilac je koautorstva za knjigu Bošnjačka ideja(sa Enesom Karićem) te autor preko četrdeset naučnih i stručnih radova.

Foto: PP Media Prijepolje

Knjiga profesora Filandre, „Bošnjačka politika u XX stoljeću“ sinoć je predstavljena u Priboju a ovom značajnom štivu govorio je narodni poslanik iz Priboja  Jasmin Hodžić.

-Prvo izdanje izdato je 1998. godine a večeras predstavljamo drugo, dopunjeno izdanje. Suštinska razlika između prvog i drugog izdanja ogleda se u zadnjem poglavlju koje se odnosi na Izazove bošnjačke politike u XXI stoljeću. Važna je iz nekoliko razloga :hronološki daje prikaz najznačajnih procesa, događaja, kritičnih tačaka u bošnjačkoj istoriji, portretiše najznačajnije bošnjačke političke ličnosti u 20. veku a po mom sudu, važna je i zato što osvetljava, objašnjava i analizira određene bitne, nacionalne fenomene za Bošnjake koji su, čini mi se i danas aktuelni poput neizgrađenog i nedovršenog nacionalnog identiteta. Mislim da ova treba da bude bukvar u svakoj bošnjačkoj kući kako bi raziumeli sami sebe i kakav su odnos nama bliski susedni narodi imli prema nama u prethodnih sto godina- istakao je Jasmin Hodžić, narodni poslanik.

Jasmin Hodžić, narodni poslanik, foto: PP Media Prijepolje

Kao i sve regionalne politike i bošnjačka politika se susreće sa izazovom dalje gradnje identiteta u doba globalizacije s jedne strane kao i u doba neposrednijih evropskih i evroatlantskih integracija ali i brojnim drugim problemima, ističe prof dr Šaćir Filandra.

– Problem je i politička fregmentacija kao i demokratizacija političkih subjekata. Manje-više, celi postjugoslovenski region ima dosta sličnih problema: transparentnost, korupcija, tranzicijski procesi, zatim problem suočavanja sa prošlošću, pitanje slobode i kritičkog mišljenja, odnosa prema vlasti i autoritetu, tako da je to jedan čitav sklop zajedničkih dilema s kojima se susreću sva postjugoslovenska društva jer su i dalje, bez obzira što živimo u nezavisnim državama, kapilarno povezana- kaže prof dr Šaćir Filandra, autor knjige „Bošnjačka politika u XX stoljeću“.

Foto: PP Media Prijepolje

Mala sala Doma kulture u Priboju bila je mala da primi sve zainteresovane posetioce  što i ne čudi, obzirom da knjiga „Bošnjačka politika u XX stoljeću“ osvojila nagradu i priznanje lista “Dnevni avaz” te je proglašena kulturnim događajem 1999. godine.

Tekst je nastao u okviru projekta “Turistički biseri Priboja”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Priboj iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Priboj u 2023. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media