Ambasador SAD u Srbiji posetio Mileševu

Prijepolje – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Кristofer Hil sa suprugom Džuli, posetio je manastir Mileševu i razgovarao sa vladikom mileševskim Atanasijem.

Vladika Atanasije u manastiru Mileševa ugostio ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila sa suprugom, foto: Eparhija mileševska

Posle pozdrava i reči dobrodošlice, Episkop Atanasije je ambasadorom Hilom prvo obišao hram a potom i manastirsku riznicu upoznavši ga sa bogatom, dugom i burnom istorijom srpskog naroda  na ovom prostoru, u kojoj je manastir Mileševa, od svog osnivanja, imao značajnu ulogu najviše zahvaljujući činjenici da su mošti Svetog Save  počivale u Mileševi preko 360 godina.

Zatim je Episkop sa gostom razgovarao u manastirskom salonu  o trenutnoj situaciji u svetu, naglasivši potrebu spoznaje odgovornosti svih faktora i činilaca jednog društva, religijskih, nacionalnih, političkih, za budućnost sveta u kome živimo. Pritom je izuzetno važno razumevanje da oni koji su više rangirani u određenom aspektu, samim položajem nose i veću odgovornost.

– U tom kontekstu, neophodno je da svako, uvidevši svoj položaj i status, da doprinos očuvanju mira, stabilnosti i ljubavi među svima, bez obzira kojoj grupaciji ljudi pripadaju. Jer, samo tako ćemo moći sebe nazivati hrišćanima, dostojnim toga visokog zvanja i imena – naveo je nakon sastanka vladika Atanasije.

Кao dobar domaćin Episkop Atanasije je, na rastanku, gostu uručio prigodan poklon koji će ga podsećati na boravak u ovoj značajnoj srpskoj svetinji.

PP Media