Asfalt stigao do srca Zlatara

U gradu podno Zlatara počelo je asfaltiranje puta od Prevoja do Vodene Poljane i manastira Sv. Kozme i Damjana u dužini od 3,2 kilometra. Novac za ovaj infrastrukturni poduhvat, vredan 21 milion dinara, obezbedili su Vlada Srbije i lokalna samouprava, radove izvodi lokalno preduzeće “Putevi Zlatar”.

Da bi samo srce Zlatara približili turistima i budućim investitorima, asfaltiranje puta koji vodi prema najvećoj takci planine Golom brdu, predstavlja samo prvi korak ulaganja u infrastrukturno opremanje ovog dela planinske lepotice.

– Taj deo Zlatara je najlepši, priroda je netaknuta i malo je poznat turistima. Tu se nalazi i najviši vrh naše zlatne planine Golo brdo visine 1627 metara. Mi činimo sve da se taj deo Zlatara u potpunosti infrastrukturno opremimo, u planu je i dovođenje vode, kako bi se turistička ponuda proširila i na ovaj deo planine – kazao je predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Asfalt stiže u srce Zlatara foto: www.ppmedia.rs

Asfaltni put omogućiće i lakši prilaz vernicima i turistima ka manastiru svetih Kozme i Damjana, smeštenom u mestu Vodena Poljana na nadmorskoj visini od 1450 metara, nedaleko od najvišeg vrha Zlatara – Golo brdo. Crkva brvnara izgrađena je od drveta i potpuno je jedinstvena i autentična.

– Naša crkva kaže da svaki manastir ima svoju vrednost, a mi smatramo da naš manastir ima posebnu vrednost jer je najbliži bogu, pa kad se narod moli, bog prvo njih čuje jer je na velikoj visini – naglasio je prvi čovek opštine Nova Varoš.

Inače, Vlada Srbije za ovaj projekat opredelila je 15 miliona dinara a iz lokalnog budžeta izdvojeno je dodatnih 6 miliona. Dok traje asfaltiranje na ovoj deonici obustavljen je saobraćaj za motorna vozila, pa žitelji koriste alternativni put Crkva- Bojovići-Vodena Poljana. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, radovi će biti završeni do ponedeljka 17. septembra.
PP Media