Psi lutalice terorišu građane i budžet Prijepolja

Psi lutalice u gradu na Limu nemilosrdno terorišu građane a samim tim i opštinsku kasu. Na osnovu zahteva za nadoknadu štete nastale od ujeda pasa u poselednjih pet godina isplaćeni su milionski iznosi. U ovoj sredini ne postoji azil za pse pa je to uz nedaće oko deponovanja smeća jedan od gorućih problema sa kojim se nadležni u lokalnoj samoupravi bore gotovo celu jednu deceniju unazad. Na osnovu naknada za ujede pasa lutalica i povreda nastalih usled padova na trotoaru i drugim javnim površinama u gradu, od 2014 godine pa do početka 2018. godine, prema našem saznanju iz budžeta je isplaćeno više od pola miliona evra.

Primera radi u poslednjih nešto više od 22 meseca po osnovu sporazuma i parničnih postupaka pred sudom ujedi pasa lutalica koštali su opštinski budžet skoro 18 miliona dinara. Opštinskom rukovodstvu u ovim slučajevima gotovo da su ruke vezane jer je tu zakon nemilosrdan, međutim kako bi donekle smanjili te izdatke koji u značajnoj meri opterećuju kasu često se pribegava vansudskom poravnanju a iznosi koji se u takvim slučajevima isplaćuju oštećenima kreću se u zavisnosti od ozbiljnosti povreda između 50 i 70 hiljada dinara dok ukoliko dođe do suđenja ta cifra sa sudskim troškovima bude višestruko veća.

Inače u ovoj opštini građani često komentarišu i izražavaju sumnju u postojanje takozvane pseće mafije, gde navodno nije neophodan ujed pasa lutalica već je dovoljna lekarska potvrda koja se dobija u zdravstvenim ustanovama sa kojom oštećeni po ustaljenom principu odlazi kod advokata i dalje sledi naplata štete preko grbače poreskih obveznika.

Sve ovo predupredila bi izgradnja azila za pse ka čemu nadležni teže u budućnost, a dok se to ne desi na ulicama Prijepolja sve je više pasa lutalica.
PP Media