Atanasije odgovorio Šešelju: Nemam decu, pozivam da se izvrši DNK analiza

Episkop mileševski odgovorio na teške optužbe o kršenju monaških zaveta koje je na njegov račun izneo lider SRS. Tvrdnja da imam ženu i decu najgnusnija je laž. Pozivam javnost na formiranje stručno-medicinske komisije koja bi izvršila analizu DNK dece. Pozivam i gospodina koji me je javno oklevetao da bude u komisiji i nadzire njen rad.

Episkop mileševski Atanasije (Rakita) ovim rečima je odgovorio na javne optužbe o kršenju monaških zaveta koje je na njegov račun izneo lider SRS Vojislav Šešelj. U besedi posle liturgije u manastiru Mileševa, Atanasije je odbacio i navode da se fizički sukobio s vladikom Filaretom, a ceo slučaj okarakterisao je kao „napad na Crkvu“.

– Na Svetu crkvu je bačena kleveta. Vladiku Filareta sam posetio iz bratoljubivih razloga. Otišao sam da vidim kako je brat Filaret zdravstveno i da li mu nešto nedostaje od sredstava, jer Eparhija brine o njemu. Došli smo u ljubavi, a ne da nad njim činimo bilo kakvo nasilje – rekao je Atanasije.

On je negirao i navode Vojislava Šešelja da je bio u alkoholisanom stanju.

– Što se tiče optužbe da sam, kako reče onaj čovek koji mnogo i često klevetnički priča, došao pijan i odmah sa vrata nasrnuo na vladiku Filareta, neka naša braća koja su bila prisutna kažu da li sam toga dana uopšte prišao alkoholu. Lično verujem da nisam pogledao ni da li drugi prilaze – kazao je vladika Atanasije.

Sveti arhijerejski sinod SPC još nije razmatrao sukob vladika Atanasija i Filareta. Sastavni deo sinodske „istrage“ o ovom incidentu biće i razmatranje optužbi za kršenje monaškog zaveta bezbračnosti vladike Atanasija, što javno tvrdi predsednik SRS Vojislav Šešelj.

PETICIJA

U MANASTIRU Mileševa održan je sastanak episkopa Atanasija sa sveštenicima i đakonima na kojem je on izneo svoje viđenje afere koja potresa Crkvu. Klirici Mileševske eparhije sastavili su i potpisali pismo podrške episkopu Atanasiju, koje će biti poslato na adrese patrijarha Irineja i Svetog sinoda SPC.
Izvor: Večernje novosti