Puna kasa – putara nigde

Iz budžeta Opštine Nova Varoš ove godine biće izdvojeno skoro 150.000.000 dinara za izgradnju i modernizaciju tridesetak kilometara lokalnih saobraćajnica. Unapređenje putne infrastrukture u zlatarskom kraju u značajnoj meri podržaće i država, iz čije kase se trenutno realizuju investicije vredne oko 30.000.000 dinara. Iako im vremenske prilike zbog čestih i obimnih padavina nisu išle na ruku, putari su u protekla dva i po meseca na teritoriji nekoliko seoskih mesnih zajednica i u samom gradu postavili preko pet kilometara novog asfalta, a poslove je sa oko 23,5 miliona dinara finansirala lokalna samouprava. U opštini, ipak, strahuju kakav će biti nastavak građevinske sezone jer su još od lane suočeni sa problemom nedostatka izvođača radova.

– Dok se najveći broj opština i gradova muči sa manjkom para, mi smo u apsurdnoj situaciji da punu kasu ne možemo da praznimo planiranom dinamikom jer nema izvođača – kaže predsednik novovaroške opštine Radosav Vasiljević. „Prošla godina završena je sa nerealizovanim ugovorima vrednosti od oko 54 miliona dinara, koje smo bili prinuđeni da prenesemo u 2018. Problem nas je, međutim, sačekao i uoči ove građevinske sezone jer se na četiri javna poziva za izvođača radova niko nije javio. Reč je uglavnom o poslovima na hitnoj adaptaciji nekoliko značajnih putnih pravaca za koje su izdvojena sredstva od preko sedam miliona dinara. Činimo sve da problem prevaziđemo kako bismo što pre ispunili obećanja data građanima, ali situacija je prilično obeshrabrujuća“, naglašava Vasiljević, dodajući da su na teritoriji novovaroške opštine mehanizaciju već uveliko pokrenule tri najveće firme u ovom delu Srbije, ali se na tenderima ne kandiduju i neka druga putarska preduzeća licencirana i osposobljena za ovu vrstu poslova. „Kako saznajemo, i ona su uglavnom opterećena dugovanjima, nedostatkom stručnog kadra, teške mehanizacije i slično“, ističe predsednik opštine Nova Varoš.

Ukoliko se situacija u skorije vreme ne promeni, eventualno ponovo propali tenderi odnosno manjak putara prete tako da ugroze rehabilitaciju kolovoza i dela putnih pravaca na opštinskom putu Akmačići -Božetići, kraku od Štitkova do Trudova, ka Pejovićima, Radoinjskom jezeru, na potezu Zlošnica-Vilovi, Petlovac-Mandići, Centar-Zećevići… U Opštinskom odeljenju za investicije, uprkos problemima sa nedostatkom izvođača , radi se, ipak, punom parom. U protekla dva meseca već su realizovani brojni putni projekti u koje je investirano skoro 24 miliona dinara. Raspisani su i tenderi za izvođača radova na popravci i održavanju putnih pravaca na području 13 mesnih zajednica u ukupnoj vrednosti od oko 17.000.000 dinara.
Izvor: Danas, Rozita Popović