„Banjica“ kompletno opremljena za prihvat otpada, međutim za stavljanje u funkciju nedostaje 200 miliona dinara

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Sjenica – Kroz dva dana biće završena, prva faza radova na izgradnji Transfer stanice Banjica, na kojoj će se selektovati otpad iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, a potom dalje odvoziti na deponiju Duboko kod Užica. Prema rečima direktora Regionalne sanitarne deponije “Banjica”, Ljubenka Vasiljevića, u četvrtak je stigla  sva prateća oprema, a da bi se Transfer stanica stavila u funkciju, neophodno je obezbediti pristupni put, struju i vodu.

Transfer stanica Banjica kompletno opremljena, foto: PP Media

Strahinja Kojić, iz firme Energotehnika Južna Bačka, koja je glavni izvođač radova na izgradnji Transfer stanice Banjica, navodi da je prva faza radova trebala da bude završena pre kraja prošle godine, međutim, vremenske prilike to nisu dozvolile.

Objekat je kompletiran – poseduje hidrotehničke instalacije, video nadzor, objekte za zaposlene, portirnicu i mernu vagu.

– Ono što je bilo planirano prvom fazom radova to je i urađeno. Međutim, da bi se Transfer stanica pustila u funkciju, potrebna je izgradnja pristupne saobraćajnice, dalekovoda i vodovoda što spada u drugu fazu projekta – kaže Ljubenko Vasiljević, direktor Regionalne sanitarne deponije Banjica.

Ljubenko Vasiljević, direktor Regionalne sanitarne deponije Banjica, foto: PP Media

Konkretno, u Transfer stanici Banjica će se presovati komunalni otpad i pretovarati u kontejnere veće zapremine, a potom odvoziti dalje u užičku deponiju “Duboko”.

Vrednost prve faze radova iznosila je 92 miliona dinara. Za drugu fazu, vrednu 200 miliona dinara, tek treba da se obezbedi novac. Vasiljević se nada će sredstva stići iz Ministarstva zaštite životne sredine.

PP Media