Banjski kompleks “Zlatar” ide u treći krug

Nova Varoš – Imovina bivšeg Rehabilitacionog centra „Zlatar“ nije dobila novog vlasnika ni u drugom pokušaju, pa bi Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje uskoro trebali da raspišu novi oglas za prodaju banjskog kompleksa na deset hektara.

RH Centar Zlatar ide u treći krug, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Banjski kompleks „Zlatar“ ponuđen je krajem decembra po ceni od 3.125.454 evra, koja je za 20 posto niža od procenjene vrednosti. Кako su danas za „Varoške novine“ rekli u Republičkoj direkciji za imovinu, ovaj put prodajnu dokumentaciju otkupila je samo jedna kompanija ali ni ona nije u predviđenom roku uplatila depozit, što je bio uslov. Prvi oglas za prodaju objavljen je u oktobru i tada je početna cena iznosila 3.906.818 evra.

-O raspisivanju novog oglasa odlučiće Vlada Srbije i Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Uredbom je propisano da se u trećem krugu prodaje početna cena umanjuje za 40 odsto u odnosu na procenjenu tržišnu vrednost nepokretnosti, i ona bi u konkretnom slučaju iznosila 2.344.091 evra- kažu u Republičkoj direkciji za imovinu.

Banjski kompleks za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja „Zlatar“ podignut je na 1.235 metara nadmorske visine, na najlepšem delu planine. Ukupna površina objekta zdravstvene namene koji se prodaje iznosi 12. 298 kvadtarnih metara, a u ponuđenom paketu je i osam parcela, pojedinačne površine od 175 do čak 17.000 kvadratnih metara.

-Interesovanja ima, i samo je pitanje dana kada će Banjski kompleks „Zlatar“ dobiti novog vlasnika. Кo god da to bude mi ga očekujemo raširenih ruku, jer će puštanje u rad bivšeg RH centra dati novi zamajac razvoju turizma na Zlataru – kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Nekadašnji RH centar Zlatar, sa 330 ležaja, bio je uzdanica razvoja turizma na Zlataru. U vreme svog najvećeg sjaja ova ustanova je godišnje ostvarivala preko 70.000 noćenja, a za četiri decenije ovde je lečeno više od 100.000 pacijenata. Na Centar “Zlatar” katanac je stavljen pre više od jedne decenije zbog ogromnih dugovanja koja su premašila iznos od 140 miliona dinara. Nakon toga bilo je više inicijativa da se on oživi, ali bez uspeha, pa je objekat poprilično propao pod teretom nebrige i vremena.

Varoške novine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *