Bećirovići u Kaćevu

Prva knjiga autora Asima Bećirovića „Bećirovići u Kaćevu“ nedavno je izašla iz štampe, njena promocija biće upriličena u sredu 3. avgusta od 19h u galeriji prijepoljskog Muzeja. Prema rečima autora, knjiga sadrži hronološki prikaz geneaološkog razvoja bratstva Bećirovića u Kaćevu od njenog rodonačelnika Bećira, pa do najmlađe devete generacije.
Pored tekstualnog dela poseban pečat knjizi daju i grafički prikazi razvoja bratstva Bećirovića po imenima, koje se razvijalo vekovima iz generacije u generaciju, gde je svaka generacija bila brojnija od prethodne. U prvom delu knjige dat je geografski prikaz sela Kaćeva odnosno njegove prirodne i društveno ekonomske karakteristike, koje su u mnogome uticale na naseljenost ovog sela kao i na sam život njegovog stanovništva.

Bećirovići u Kacevu, foto www.ppmedia.rs

Bećirovići u Kacevu, foto www.ppmedia.rs


Bećirovići u Kaćevu su posle Hurića bili najbrojnije bratstvo, međutim pisanih podataka o ovome nema kao i podataka kada su se tačno doselili nema a i ako ih je bilo oni su nestali u ratovima koji su bili česta pojava na ovim prostorima ističe autor knjige Asim Bećirović. „Piši da se ne zaboravi“ stara izreka bila je upravo vodilja za pisca pa je sve ono što je kako kaže čuo od svog oca Hanefije i njegovog amidže Rašida godinama beležio i pretočio upravo u ovu knjigu kako bi to sve spasao od zaborava. Cilj ove knjige jeste da se na jednom mestu sazna sve o svim generacijama Bećirovića, pre svega o najstarijim Bećirovićima i tim prvim generacijama, dodaje autor knjige.
Označeni prostor pokazuje mesto gde se nalazila prva kuća Bećirovića u Kaćevu, foto: www.ppmedia.rs

Označeni prostor pokazuje mesto gde se nalazila prva kuća Bećirovića u Kaćevu, foto: www.ppmedia.rs


Asim ističe da je nesebičnu pomoć imao od svojih rođaka Bećirovića koji su pomogli u prikupljanju podataka, zatim od diplomiranog inžinjera elektrotehnike Safeta Saja Bukvića koji je napravio sve grafičke prikaze koji se nalaze u knjizi. Oko kompijuterske obrade teksta pomogli su Dragana Konjokrad i Milan Cmiljanović, lektor knjige je bila profesorica Mirela Fazlić dok je recezent profesor Ferko Šantić, zaključuje u razgovoru za naš portal Asim Bećirović.
PP Media