Beloglavi sup zavoleo Turke i neće da se vrati nazad u Srbiju

Ptica koja se prošlog proleća izlegla na liticima Uvca, a koja je krajem 2018. pronađena iznemogla i promrzla na jugu Turske, zdrava je da poleti i odleprša u slobodu, ali – neće.

Da li zbog toga što se pripitomila u kratkotrajnom ropstvu, ili iz naravi kojom je plenila od rođenja, ne znaju ni ornitolozi upućeni u njeno putešestvije. Kao ni to šta će se sa njom dalje dešavati.

Naš beloglavi sup, koji je prilikom marikanja na Uvcu zbog mirnoće i umiljatosti dobio ime Dobrila, pronađen je 12. decembra u okolini grada Dierbak.

Tursko Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva nadležne iz Srbije je izvestilo da je pronađen sup sa našom markicom i da će posle oporavka pod nadzorom veterinara biti pušten na slobodu.

To je i učinjeno, i kad je Dobrila ojačala, vinula se pod nebo. Međutim, samo nekoliko dana kasnije pronađena je blizu tursko–sirijske granice. Gotovo smrznutu i izgladnelu zatekao ju je jedan čobanin koji je u pomoć ptici pozvao vojsku iz obližnje karaule. Graničari su zbrinuli Dobrilu koja je nedugo zatim opet dopala veterinara.

Posle drugog oporavka, kada je procenjeno da je zdrava, Dobrili je dopušteno da raširi krila i ode. Ali…

– Turci sada ne znaju šta više da rade sa Dobrilom. Više puta su je puštali, ali ona se uvek vraća kao veran pas. Kažu da je nekako pitoma, sumnjaju da ju je stočar koji ju je prvi našao krišom držao i hranio kod kuće. Na taj način ju je pripitomio, a ona naučila da jede iz ruku i traži hranu od ljudi. I opet će je pustiti, ali sumnjaju da će se ponovo vratiti, pitaju šta da rade sa njom – kažu u Fondu za zaštitu ptica grabljivica.

Odavde podsećaju da je još ekipa biologa koja je radila na markiranju supova u Rezervatu uvac zapazila Dobrilu dok je još bila beba.

– Primetili su da se izuzetno pitomo ponaša prilikom rada sa njom i obeležavanja. Toliko je imala fino ponašanje da je postala miljenica ekipe. Sa Dobrilom su napravljene selfi fotografije za uspomenu, i prirasla je svima za srce, pa je dobila i takvo ime. Do sada nismo nismo imali ovakvo ponašanje naših „divljih“ ptica – poručuju iz Fonda.

U prirodi je beloglavog supa da kao mladunci odlete daleko, a kasnije se vrate „u zavičaj“. Barem oni koji prežive povratak. Šta će biti sa Dobrilom – nepoznanica je, jer ona za sada ne da ne želi da se vrati nego uopše i neće na slobodu.

U Fondu za zaštitu ptica grabljivica, kao jedini način da Srbija vrati svoju pticu, trenutno vide vazdušni transport.

Zapravo, da Dobrilu avionom vrate u Srbiju, kao nekad Uroša Nejakog, beloglavog supa koji je povređen pronađen u Poljskoj. Da li će država obezbediti sredstva za Dobrilin let, još nije poznato.

Izvor: Blic V.Lojanica