Mirna situacija, pripravnost zbog najavljenih padavina

U Srbiji je situacija sa poplavama trenutno mirna i nema većih problema, ali se popodne očekuje nastavak padavina, pa su preventivno pojačane snage na jugu zemlje i prate se svi vodotokovi.
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je jutros Tanjugu da će dodatnih 1.000 ljudi biti upućeno u potencijalno krizne tačke u istočnu Srbiju, a najverovatnije deo njih i na jug zemlje.
Marić je istakao da oni biti upućeni na teritorije Niša, Bora, Zaječara, Raške, Vranja i Pirota dok je Kraljevo već pokriveno, odatle će vršiti monitoring i moći brzo da reaguju ukoliko bude potrebe.
Prema informaciji RHMZ-a, u nedelju, u noći na ponedeljak i u ponedeljak pre podne očekuju se obilnije padavine, u većini mesta od 10 do 30 mm, a u istočnimm, južnim, jugozapadnim i centralnim delovima oko 40 mm.
Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić ocenio je da će biti problematična noć između nedelje i ponedeljka, ako dođe do obilnijih padavina.
„U svakom slučaju, u delovima Srbije koji su pre par dana bili poplavljeni, čačanski, užički i novopazarski deo, i dalje se budno motri situacija“, rekao je Nikolić.
U opštini Nova Varoš 405 domaćinstava je ugroženo. Zbog prekida na dalekovodima na Području MZ-a Jasenovo bez električne energije je oko 50 potrošača.
Problema sa snabdevanjem strujom ima i u opštini Prijepolje dok je u opštini Sjenica ugroženo oko 10 stambenih objekata i poplavnjeno oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta. Došlo je do prekida snabdevanja elektricnom energijom u oko 695 domaćinstava.
Na teritoriji grada Užica u delu reke Đetinje kroz centar Bioske zbog velikog obima radova može doći do ponovnog plavljenja 7 objekata jer je u koritu velika količina nanosa, a 12 lokalnih putnih pravaca je u prekidu. Poplavljeno je oko 800 hektara poljoprivrednog zemljišta.
izvor: Tanjug i PP Media