Bespalatni udžbenici za bosanski jezik za prvake i petake

Celokupnu nastavu na bosanskom jeziku od ovog septembra pohađaće 1.850 učenika prvog razreda u 26 osnovnih škola Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Brodarevu. Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo rekao je da će prvaci, kao i učenici petog razreda, dobiti besplatne udžbenike.

“Ova školska godina počinje sa reformisanim programima u prvom i petom razredu osnovne škole, kojim su usklađeni postojeći nastavni planovi sa programom nastave i učenja, što znači da će učenici znati funkcionalno da primene znanje koje su stekli. Vlada Srbije će otkupiti dve trećine udžbenika za ove razrede i podeliti ih đacima, a ostatak će otkupiti BNV, tako da će ih učenici koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku dobiti potpuno besplatno“, rekao je Džudžo.

On je istakao da ovog septembra prvi put počinje celokupna nastava na bosanskom jeziku u Osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Brodarevu, koja čini jednu od devet škola koje je BNV pre četiri godine proglasilo ustanovama od posebnog značaja za Bošnjake.

BNV je prethodnih meseci realizovalo kampanju “Bosanski, jer smo Bošnjaci”, u okviru koje je kroz kratke tv i radijske forme, bilborde, murale i tribine radilo na podizanju svesti Bošnjaka i ukazivanju roditeljima na važnost da njihova deca pohađaju nastavu na maternjem jeziku.

Prema poslednjim podacima nastavu na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici pohađa preko 15.000 učenika.

Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u školama na području Sandžaka počeo je da se uzučava 2004. godine, dok je celokupna nastava uvedena 2013. godine.

Izvor: Radio sto plus A.Bajrović