Bez propusta u slučaju Trišović

Vanredni inspekcijski nadzor koji je sproveden u pribojskom Centru za socijalni rad utvrdio je da su zaposleni postupili u skladu sa zakonom u slučaju nasilja u porodici Trišović iz Pribojske Banje. Naime, nedavno je Radenko Trišović naoružan karabinom i nožem upao u kuću bivše supruge Milijane Trišović i tom prilikom pucao na ukućane a zatim sebi oduzeo život. Tom prilikom je reagovao Centar za socijalni rad, a kontrola je pokazala da propusta u radu zaposlenih u ovoj ustanovi nije bilo.


Ova vest skinula je teret sa leđa zaposlenih i direktora ustanove Zorana Polića, koji kaže da u malim sredinama kakva je Priboj sama činjenica da se vrši neka vrsta nadzora izaziva sumnju kod građana da je bilo propusta u radu.

– Dva dana posle incidenta u porodici Trišović, imali smo inspekcijski nadzor koji je obavio inspektor iz resornog ministarstva. Pre nekoliko dana stigao je i izveštaj u kojem se jasno kaže da je Centar u konkretnom slučaju postupao u skladu sa zakonskim propisima te da nijednu meru nije izrekao inspektor, niti je bilo kakvih primedaba na rad zaposlenih i njihovo postupanje u konkretnom slučaju – ističe direktor Centra za socijalni rad u Priboju Zoran Polić.
On kaže i da vrata ovdašnjeg Centra godišnje otvori i pomoć dobije skoro 2.500 korisnika.
– Oko 130 korisnika koristi novčanu socijalnu pomoć Centra za socijalni rad dok dodatak za pomoć i negu drugog lica prima oko 300 osoba za šta sredstva iz budžeta obezbeđuje Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, dok lokalna samouprava za oko 2.000 žitelja lošeg materijalnog stanja obezbeđuje novac za isplatu jednokratne novčane pomoći – naglašava Polić.

TUŽILAŠTVO

OD 1. juna tekuće godine kada je na snagu stupio i počeo da se primenjuje novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, ulogu kordinatora u borbi protiv nasilja u porodici preuzelo je tužilaštvo. Ranije je to bila uloga Centra za socijalni rad, koji je sada samo jedna od karika u tom lancu.
Izvor: Večernje novosti