Biste narodnih heroja na Jabuci zatrpane smećem

Plastične i staklene flaše, razbacane kese i drugi otpad samo je deo asortimana divlje deponije koja se nalazi na Jabuci neposredno pored bisti narodnih heroja u okviru spomen kompleksa “Boško Buha”. Problem odlaganja smeća jedan je od gorućih u prijepoljskoj opštini, a tešku situaciju dodatno otežavaju nesavesni građani koji bacaju sve vrste otpada, na mestima gde to nikako ne bi smeli, pa čak i pored narodnih heroja.

Posetioci zgroženi prizorom koji zateknu na Jabuci, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Na visu iznad Prijepolja, mali partizani iz raznih krajeva, predvođeni Boškom Buhom živote su dali u narodnooslobodilačkom ratu za slobodu ondašnje Jugoslavije. Nekoliko decenija kasnije u znak zahvalnosti na mestu, gde ih je stigao fašistički metak, sagrađen je spomenički kompleks sa bistama devet boraca. Međutim hrabri junaci, ni slutili nisu, da će njihova žrtva brzo pasti u zaborav a biste koje su trebale da potsećaju na svetli primer junaštva ogreznuti u smeću. Putnici koji svrate da obiđu kopleks i uzivaju u prirodi zgroženi su onim što što ih dočeka.

– Došli smo da uživamo u ovom lepo predelu i da posetimo spomenike narodnim herojima, međutim ovo što smo zatekli je bruka i sramota za ceo kraj, koji ima izuzetan turistički potencijal – kaže Goran Drndić iz Pančeva koji je prvi put na Jabuci.

Heroji zatrpani smećem, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Krivce za otpad koja je zatrpala narodne heroje meštani vide u prolaznicima koji iz auta bacuju kese sa smećem.

– Smatram da ovo ruglo nije delo meštana, ubeđen sam da smeće bacuju prolaznici iz svojih auta koji idu ka Pljevljima ili suprotno prema Prijepolju – navodi žitelj Jabuke Dobrilo Cvijjović.

Spomen kompleks “Boško Buha” nalazi se van kontrole i nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća Lim, koje je zaduženo da čisti Prijepolje i okolinu od smeća  rekao nam je rukovodilac Radne jedinice „Komunalni objekti“ Dževad Beganović. On navodi i da otpad koja se nalazi pored spominika na Jabuci nije tu dospela iz grada, niti je smeće izbačeno iz vozila u pokretu već je to delo meštana.

Komunalci sumnjaju da otpad odlažu žitelji Jabuke, foto: www.ppmedia.rs

–  Ljudi koji žive na Jabuci tu odlažu smeće, u to sam uveren. Osim toga, u blizini se održavaju i neki vašari pa šatordžije i ugostitelji koji tu rade iza sebe ostave smeće. U više navrata tokom godine čistimo oko bista narodnih heroja, gde se sakupi po nekoliko kamiona smeća, međutim divlja deponija se vrlo brzo ponovo napravi – naglašava Beganović i dodaje da nijedna divlja deponija i smetlište kojih u opštini ima preko 100, nije u nadležnosti Komunalnog preduzeća.

Inače, spomen kompleks „Boško Buha” od 1986. godine ima status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Novosti i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *