Bivši radnici Fapa najavljuju masovne proteste

Doskorašnji radnici FAP-a, koji su pre nekoliko meseci napustili firmu, dogovorili su masovne proteste zbog obećanih a neisplaćenih otpremina.
Smatrajući da FAP nema perspektivu, 632 radnika napustila su firmu uz dogovor sa Vladom Srbije i opštinom Priboj da im se isplati otpremnina od 300 evra po godini staža, zaostale plate i poveže radni staž. Vlada je ispoštovala svoj deo dogovora i isplatila svima po 200 evra za godine staža, ali ne i lokalna samouprava na čiji teret je palo da radnike namiri sa po 100 evra za svaku godinu staža i obezbedi novac za četiri zaostale plate.
– Danas smo na zboru bivših zapolsenih doneli odluku o formiranju Udruženja za zaštitu interesa radnika FAP-a, koje će se boriti da dobijemo deo otpremnine koji nam sleduje, zaostale plate i povezivanje radnog staža. Uskoro ćemo organizovati proteste ispred fabrike i zgrade Skupštine opštine, – kaže za “Blic” Miroslav Mršević, jedan od vođa radničke bune.
Da bi ispunila svoj deo obaveze opština Priboj nedavno je opredeilia 260 miliona dinara da bi otkupila FAP-ov pogon montaže. Namera je da fabrika, od novca zarađenog prodajom pogona, u ime lokalne samouprave isplati bivše radnike. Odgovora kada će se to dogoti još uvek nema.
Kako saznajemo račun opštine Priboj je u blokadi zbog neplaćehi računa za građevinske radove na odmaralištu u Sutomoru.
Izvor: blic i PP Media