Blaga zima nije smanjila potrošnju ogreva

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Uprkos tome što je zima bila blaga, potrošnja ogreva bila je na nivou prošlogodišnje. U odnosu na prethodnu godinu potražnja za pelatom je bila veća ali proizvođači beleže pad izvoza.

Peletara Jela Star Prijepolje

Zima je pri kraju, baš kao i zalihe ogrevnog drveta u mnogim domaćinstvima. Iako je zima topla, zbog hladnih noći na području Prijepolja, Nove Varoši, Priboja, Požege, Arilja i Kosjerića potrošnja je bila kao i prethodne grejne sezone. Mnogi potrošači su na vreme obezbedili dovoljno ogreva.

“Oko 27.000 kubika ogrevnog drveta. Jedanaest hiljada i nešto u državnim, a ostatak u privatnim. I to je negde oko pet posto više nego u 2018. godini”, kaže šef Šumske uprave “Srbijašume” iz Kosjerića Predrag Stanković.

Dok raste tražnja drveta, pojedine privatne radnje koje prodaju ugalj imaju sve manje posla, dok velika stovarišta još nalaze put do kupaca.

“Već sam i čovek u nekim godinama. Zadovoljavajuće je to. Deca su završila svoje škole, ne zavise od mene, a nekad se radilo to mnogo žešće i tražilo se. Ove godine, pogodilo se, pogotovo je smanjena potražnja, jer je zima bila izuzetno blaga. Za razliku od 2012., kad se ugalj nije mogao ni za zlato kupiti kad je pao onaj veliki sneg”, objašnjava prodavac uglja iz Požege Vlade Đurović.

Raste tražnja peleta, koji je praktičniji za korišćenje od uglja, čistiji je i manje zagađuje vazduh. Zato je na domaćem tržištu sve više kupaca, ali proizvođači beleže pad izvoza.

“Zima je a temperatura se kretala dosta visoko. S druge strane mi kao jedan od većih proizvođača peleta u našoj zemlji, mi nismo mogli da plasiramo naše proizvode na Kosovo zbog poznatog problema sa uvođenjem taksi. A s druge strane takođe postoji problem uvoza sirovina i zabrana uvoza iz Crne Gore”, kaže direktor Fabrike peleta “Jela Star” iz Prijepolja Aleksandar Milanović.

U martu već stižu nove porudžbine za ogrev. Proizvođači peleta se nadaju da će ove godine ukidanjem otežavajućih uslova uspeti da se okrenu i izvozu. Povećanje proizvodnje bilo bi višestruko korisno, posebno zbog otvaranja novih radnih mesta.

RTS i PP Media